PeaceWorks

Menu

Matlagningen var en resa i sig

Sandra spenderade en vecka på Island på projektet Environmentally Aware: In Reykjavik, och här kan du läsa ett utdrag ur hennes resebrev 

Jag heter Sandra och har varit på volontärutbyte på Island. Jag är 18 år, glad och nyfiken, och går sista året på gymnasiet, naturvetenskaplig linje. Jag tog ledigt för att göra detta. Det var tänkt som inspiration till mitt gymnasiearbete som ska handla om miljöfrågor. Projektet på Island hade just miljö som tema, då vi skulle delge varandra erfarenheter och lära oss om ämnet.

Sandra Sandén1fix

Vi fick bland annat prata med en motståndare mot valfisket på Island som berättade om det brutala valfisket och hur meningslöst det är, varefter vi fick dela ut information till turister och samla in deras namnunderskrifter som löften om att de inte skulle äta val på Island. Sedan fick vi åka på ”Whale-Watching”. Vi såg tyvärr inte några valar men däremot några delfiner. Vi besökte också ett termokraftverk och fick en guidad tur där, vilket var intressant. Vi såg en film om närodlad mat och vi gjorde en workshop om sopor. I övrigt var vi relativt ”fria” att göra vad vi ville, vilket både var skönt men också lite tråkigt då jag tänkte mig att jag skulle få lära mig mer saker under resan. Det jag dock lärde mig var hur man tänker och gör i andra länder kring en massa olika vardagssituationer. Det var väldigt intressant och kul att få ta del av detta och att få lära känna alla andra underbara volontärer.

Jag åkte på ett antal exkursioner där vi såg Islands vackra natur i alla dess former. Vi åkte då på ”road-trip” med ett stort gäng volontärer vilket var väldigt roligt. Alla stereotyper fanns representerade; den galna lite skämtsamma italienska föraren, den glada fotointresserade tjejen från Hong Kong osv. Samtidigt var alla rätt lika, vilket fascinerar mig. Trots olika härkomst kunde vi skratta åt samma saker och jag kände en otrolig gemenskap. Jag var yngst bland alla volontärer, men det tänkte jag inte så mycket på. Möjligen hade jag lite sämre engelska än genomsnittet, men det var inte så markant. Man lär sig att prata utan att bry sig om grammatiken efter ett tag och får ett helt annat flyt i språket – en fördel med resan som jag inte förväntade mig. Jag fick två nära vänner, en kille från Mexico och tjejen från Hong Kong. Vi tog tusen galna foton. Saknar dem något otroligt nu.

Sandra Sandén2fix

Matlagningen var en resa i sig. Skyr, isländsk kvarg ungefär, åts varje dag i mängder – mums! Vi lagade all mat själva och vi lagade mestadels ”rester” till varje måltid. Mat som vi hade på lagret användes och kokades ihop i en härlig cocktail där olika nationaliteter(beroende på vilka som lagade maten) fanns representerade. Sista middagen lagade alla tillsammans och alla gjorde sin egen specialitet från sitt hemland. Jag bakade chokladbollar, vilket var mycket uppskattat. Fransmannen som var expert på matlagning (enligt honom själv) ville ha det magiska receptet. Enkelt är gott ibland. På matbordet fanns också allt från spansk potatiskaka till mexikanska tortillas och lite amerikanskt godis till efterätten. Det var den bästa middagen jag någonsin ätit.