PeaceWorks

Menu

Aldrig har jag haft så många härliga timmar över för enbart eftertanke

Linda var två månader på projektet The Legal Research and Resource Center i Lagos i Nigeria

Jag sitter här vid mitt köksbord hemma i Malmö och tänker tillbaka på min tid som volontär i Nigeria, Lagos.

Nigeria var inte bara varmt till klimatet utan även majoriteten av människorna i staden var varma mot mig när jag var besökare i deras land.

Lagos har 10 miljoner invånare, vilket innebär att staden är väldigt tätbefolkad. Med så många människor kan det inte vara annat än kaos. Trafiken i staden var faktiskt hemsk innan man har lärt sig hur man ska bete sig för att vara ett med kaoset. Bilar, motorcyklar, lastbilar, ricthor och människor som färdades kors och tvärs. Där saknades på många ställen ordentliga trottoarer så man fick gå på körbanan med bilar som susade förbi med en meters mellanrum. När man skulle över gatan var det bara att hitta en liten lucka och med handen gestikulera att nu springer jag. Man fick helt enkelt hoppas att förarna hade uppsikt över kaoset, men efter en vecka i ren skräck upptäckte jag att människorna hade uppsikt och alla var liksom i samspel med varandra i trafiken, tillslut även jag.

Jag arbetade som volontär på ett utvecklings- och kvinnocentra. Det var mycket intressant, jag fick bland annat delta i en stor miljökonferens som jag sedan skrev en rapport om. Ett annat projekt som jag var med i hette Yes Club, där arbetade jag i en ideell organisation där man samarbetade med skolor för att lära studenterna om entreprenörskap. Båda dessa organisationer var intressanta och jag fick verkligen se mycket av hur vardagen såg ut för den vanliga Lagosinvånaren.

Strömmen levererades av staten, men den kom och gick hela tiden. De flesta hade egna generatorer, men bränslet till generatorerna var mycket dyrt så dessa var i gång så lite som möjligt. Jag var ofta själv hemma mellan 17-22 och tog då mig tid att i mörkret filosofera över livet. Aldrig har jag haft så många härliga timmar över för enbart eftertanke.

Nigeria har dock trots sin varma befolkning stora problem med korruption och kriminalitet, man bör vara försiktig med vem man litar på. Eftersom staten inte bidrar med mycket till sina invånare får det civila samhället stå för nästan allting. De flesta människorna i Nigeria är hårt arbetande människor som vill göra rätt för sig. Men säkerheten är bristfällig och tyvärr finns det vissa som försörjer sig på att lura sina medmänniskor. Man bör vara försiktig och ha ett säkerhetstänk i allt man gör.

Men låt inte detta som jag skrev ovan skrämma dig från att uppleva härliga Nigeria som är en mosaik av vackra människor, kläder, skratt, sång och glädje. Själv kommer jag att återvända nästa sommar för att tillbringa tre månader i varma Nigeria.