PeaceWorks

Menu

Hippoterapi

Jennifer har spenderat 3 månader på projektet Hippoterapi i polen. Där hon jobbade med barn med funktionsvariationer genom hippoterapi.

Hippoterapi: Största delen av min tid spenderades på hippoterapin. Där bestod uppgifterna av att borsta hästarna som skulle arbeta under dagen, hämta och lämna barn/ungdomar från skolan samt göra iordning och leda hästen under terapisessionen.

Klub Absolwenta: Två gånger i veckan deltog jag i Klub Absolwenta som är en del av ”art theraphy” och ett av de enda ställena på centret med vuxna deltagare. Vår uppgift där var att hjälpa till med de olika typer av hantverk de tillverkade. Under min tid på projektet var det mest julhantverk som gällde, bland annat hade de fått en beställning på 2000 handgjorda julkort från en bank. Pengarna de tjänar på sina hantverk spenderas sedan på en gemensam resa.

Sjukgymnastik: Under ett antal tisdagsmorgnar fick jag möjligheten att delta under en av sjukgymnasternas sessioner. Detta är ett exempel på hur vi praktikanter gavs utrymme att lära oss mer av sådant som intresserade oss, jag träffade Martyna under ett besök hos en annan sjukgymnast och hon bjöd då in mig att besöka henne. Under sjukgymnastiken hade jag inte så många uppgifter utöver att ibland leka med barnet för att få upp hens intresse, men Martyna var fantastiskt engagerad och förklarade alltid allt hon gjorde i detalj för mig.

Jag tar också med mig lärdomen om hur viktigt det är för unga med funktionsvariationer att få känna sig trygga, och hur mycket de kan göra på egen hand om de bara får rätt förutsättningar. Helenów blir på gott och ont en väldigt skyddad plats för dessa ungdomar, men något jag verkligen lagt märke till är hur de blomstrar när samhällets trånga ramar inte är närvarande och håller dem tillbaka. 

Alla hippoerapeuterna på Helenów är inspirerande för mig då de är fantastiskt duktiga både med hästarna och barnen, men i denna rapport har jag valt att berätta om Agata. Agata är en av de terapeuter jag jobbade med under dagtid, och något jag finner inspirerande med henne är hur hon alltid kan anpassa sitt bemötande till det barn som kommer för hippoterapi. Med vissa ungdomar passar det bra med ett skojfriskt bemötande för att göra terapisessionen lite mer intressant, medan andra behöver ett mer betryggande bemötande då hästarna och hippoterapin också kan vara lite skrämmande, speciellt de första gångerna. Jag tycker att Agata är väldigt duktig på att läsa av dessa olika situationer och göra det bästa för varje barn hon möter. Hon besitter även stor kunskap när det kommer till hästarna och det märks tydligt att hon även med dem bryr sig om varje individ, till exempel genom hennes uppmärksamhet på detaljer för varje häst.

Skriven av Jennifer Dahlström