PeaceWorks

Menu

Josefines praktik med Kvinnorättsorganisationen WEL.

Läs Josefines gripande text om hennes praktik i Kenya.

Review meeting on strategizing on the actualization of the 2/3 gender rule with community advocates

“Jag var i Kenya på kvinnorättsorganisationen Women’s Empowerment Link som har sitt huvudkontor i Nairobi. Det var de fem hittills mest givande månaderna i mitt liv!

På WEL, som tacklar kvinnofrågor från många olika vinklar, fick jag vara med om allt ifrån ledarskapsutbildningar med kvinnliga politiker till träning i ‘economical empowerment’ med te-bönder i Kericho. Jag deltog i möten med både ungdomar och högre uppsatta politiker där det diskuterades om hur man bäst bör tackla högaktuella problem relaterat till könsbaserat våld (kvinnomisshandel, barnäktenskap, FGM etc). Generellt så utgör även män en stor procent av deltagarsiffran i dessa möten, vilket var otroligt häftigt att se! “When you empower a woman, you empower the society” är en fras som används flitigt av både män och kvinnor i Kenya. 


WEL agerade bollplank till en grupp tjejer på AGA Khan junior academy Nairobi i ett projektarbete om deras passion ”womens rights”. Denna bild är tagen från deras PYP exhibition.


Under tiden jag var där så prövades lagen om “consent of sex” om. Förslaget var att sänka åldern från 18 till 16. Diskussionerna var ett glödhett ämne i hela landet och jag kunde till en början inte förstå hur nästan varenda en av de vänner och kollegor jag pratade med om detta var så emot det. “I Sverige är den ju så låg som 15 år och jag hör sällan någon uttrycka missnöje kring det?” Tänkte jag högt framför en nära vän och fick en drös av konstruktiva motargument till varför vi inte kan jämföra med den svenska lagstiftningen. Några av dom är listade nedan: 

– Det går helt enkelt inte att lägga detta ansvar på ett barn som antagligen inte fått någon sexualutbildning över huvud taget i skolan och med stor sannolikhet inte heller haft diskussionen kring sex med föräldrarna (eller någon annan äldre släkting). 

– När kunskapen om och ekonomin till att införskaffa preventivmedel inte är självklar sprids sjukdomar snabbare och behandling är kostsamt. 

– En oönskad graviditet kan leda till förödande konsekvenser då de säkrare abortalternativen är mycket dyrare än att genomföra en livsfarlig s.k. “backstreet abortion”. 

Jag fick knäppa mig själv på näsan för att min ogenomtänkta kommentar. Vilken väckarklocka! Innan man ens kan börja fundera på att ändra en lagstadgad siffra så måste åtgärder tas för att eliminera de komplexa problemen min vän precis dragit upp för mig – tills dess måste barnen skyddas av lagen.

Jag är väldigt tacksam för att ha blivit lite klokare i frågan och vaknat upp ur mina tidigare tankegångar. Jag är otroligt nöjd med beslutet att åka till Kenya och WEL! “

Josefine Gustafsson, praktikant genom PeaceWorks program “5 månader i fält”.