PeaceWorks

Menu

På projekt i Peru – Aldea Yanapay

Olivia åkte till Cusco och organisationen Aldea Yanapay via PeaceWorks, här sammanfattar hon sina tankar kring projektet.

Jag minns så tydligt hur jag satt på flygplatsen, väntandes på mitt nästa plan som skulle ta mig till Cusco. Gång på gång försökte jag föreställa mig med vilka minnen och tankar jag skulle åka hem två månader senare, men hur mycket jag än tänkte på det kom jag inte fram till något. Nu, väl hemma igen, vet jag knappt var jag ska börja när någon frågar om tiden i Peru…

Mitt namn är Olivia, jag är 19 år och reste via PeaceWorks till Cusco för att tillbringa två månader på organisationen Aldea Yanapay. Organisationen har två skolor- en i staden i Cusco, där jag tillbringade större delen av min tid, och en i Lamay, utanför Cusco. Utifrån vad jag hade läst om skolan innan skulle fokus ligga på helhetssyn och kreativitet för att öka ungas självförtroende. Detta märktes innan jag ens hunnit passera genom skolans dörrar min första dag. På en smal gata mitt i staden breder en stor väggmålning ut sig med texten “Aldea Yanapay”. På målningen kan man hitta inkatriologin, de höga Andiska bergen som omger staden, en stor färgglad regnbåge och små djur och människor. Runt dörren till skolan stod citat från barnen spraymålade, där de berättade om sina drömmar och sitt framtidshopp.

Väggmålningen på fasaden till skolan i Cusco

Det är svårt att sammanfatta en plats man tillbringat så mycket tid på och som kommit att betyda så mycket för en, men jag tycker att denna väggmålningen berättar väldigt mycket om skolan. Inkatriologin som finns målad på väggen symboliserar bland annat balans, hur det förflutna, nuet och framtiden hänger ihop och man måste hitta balans mellan dessa. Detta integrerades ofta i skolan för att uppmuntra barnen till att lära sig om deras historia, men även för att förstå vikten av balans i det personliga livet så väl som i relation till “Pacha Mama”- moder natur. Att hitta balans gentemot naturen är ju minst sagt viktigt i tider av klimatförändringar.