PeaceWorks

Menu

De är en familj och som volontär är du en del av den

Carolina var fem veckor på projektet Basida Manzanares i Spanien

Peaceworks var organisationen som dök upp i datorn när jag sökte volontärarbete i Spanien på nätet. Basida är ett projekt med tre olika boenden i Spanien för människor med HIV/AIDS, drogberoende och sociala problem. Basida startades i början av 90-talet av volontärer som såg den utstötthet som HIV/AIDS personer med drogproblem fick utstå av samhället. Utan detta hem skulle dessa medmänniskor förgås på gatan då de flesta av dem saknade familj som hjälpande hand eller den egna och samhällets förmåga att finnas där. På Basida får dessa människor ett hem och blir en del av en stor familj. Att volontärarbeta har för mig varit en dröm i många år men brist på pengar och tid gjorde att jag först nu, vid 33 års ålder, kom iväg och min dröm gick i uppfyllelse. Att göra något, vad som helst, för en medmänniska som behöver en hjälpande hand var största syftet i min resa. Mina rötter vilar till hälften i den Spanska jorden och att få ta del av den kulturen med allt ifrån språket, maten och det sociala samspelet gjorde att mitt val av Spanien, och därmed Basida, var enkelt och självklart.

gaitan2

Basidas boende i Manzanares ca 20mil söder om Madrid blev mitt hem i fem veckor. Här levde volontärer med residenter sida vid sida. Som volontär på Basida, enligt min upplevelse, har man som uppgift att hjälpa de boende i det dagliga liv som där levs. Det ska städas, tvättas, lagas mat och dukas men också umgås och göra aktiviteter tillsammans som familjer gör. De människor som inte kan själv får hjälp med den dagliga hygienen. Alla hjälps åt utifrån sina förutsättningar för ett gemensamt fungerande boende. Rutiner är av stor vikt och skall följas av alla. Här finns mattider, aktivitetstider, vilotider och egen tid på schemat.

gaitan1

Här på Basida var de så otroligt respektfulla och hjälpsamma mot mig men även mot varandra. De tog emot mig med öppna armar, några mer reserverade än andra, men jag var ändå en självklarhet i deras liv redan från början. Jag såg och upplevde den familjära kärleksfullheten, omvårdnaden och omsorgen residenterna emellan. Jag lärde mig om livet som volontär. Här, tack vare volontärer från hela världen, kan de träffa nya människor och lära sig om och av andra kulturer och människor men kan samtidigt vara lärare tillbaka. Här vilar ett samspel, en solidaritet och som de själva säger; de är en familj och som volontär är du en del av den. Jag lärde mig så otroligt mycket om kulturen i allmänhet, och jag från Sverige gav dem av min kultur och de gav tillbaka av sin. Vi jämförde saker och situationer med varandra och förundrades men med stor respekt och blev än rikare på livet.

gaitan

Tiden på Basida fick mig att tänka mycket och jag har fått många nya insikter samtidigt som många gamla insikter som väckts till liv. Det var otroligt tufft vissa stunder både fysiskt och psykiskt men också otroligt givande. Ingenting blir som man tänkt sig så mitt goda råd är att inte ha förutfattade meningar och tankar kring din vistelse som volontär. Ta istället dagen, situationen och vistelsen som den kommer. Då tror jag att du kan ge fullt ut, uppleva, dela och bara vara, i din tid som volontär.

Lycka till!:)