PeaceWorks

Menu

Jag tog vatten över huvudet, men det var så mycket värt det

Moa var en månad på projektet Basida Navahondilla i Spanien

Att åka på volontärresa var någonting som jag snubblade över vintern 2013. Jag hittade en artikel på nätet om volontärutbyten och ena artikeln ledde till den andra och helt plötsligt hade jag bestämt mig – Jag vill åka som volontär. När den meningen hördes i mina föräldrars öron väcktes mycket funderingar och frågor. Men eftersom att jag alltid har varit envis och älskat att utmana mig själv insåg mina föräldrar ganska snabbt att de skulle låta mig få åka. Jag hittade ett Basida projekt i Spanien som lät intressant. Dels för att jag är intresserad av den spanska kulturen och språket och dels för att projektet låg i Europa så jag var inte så långt hemifrån. Att kunna få hjälpa personer och bidra till att vara en liten bit i någons liv gjorde mig ännu mer säker på att åka. Sex dagar efter min 18-årsdag satt jag på planet.

Moa.collage1

På projektet bodde det personer med olika bakgrunder och olika anledningar till varför de hade hamnat just i Navahondilla, den lilla staden där ett av Basida projekten finns. Eftersom att jag vuxit upp i skogen och inte sett en annan sida av verkligheten bröt jag ihop min första dag på projektet. På min första dag på projektet såg jag hur vissa människor hade det och tyckte synd om många, jag led med dem. Jag blev skärrad och tankar om mitt liv och mina kära sattes på helspänn. Allteftersom tiden gick så slutade jag se dem som enbart ‘sjuka’. Jag började se dem som personer, individer med olika personligheter och hur lyckliga de var fastän att de var sjuka. Jag har försökt påbörja den här meningen i 20 minuter nu, men jag finner inga ord på hur man kan beskriva hur allt förändrades.

Avslutningsvis vill jag säga att om du funderar på att åka som volontär så tveka inte. Jag hade aldrig föreställt mig att första gången jag reser ensam ska vara som volontär i ett land där jag knappt kan språket och inte är utbildad att jobba med t.ex. funktionsvariationer. Jag tog vatten över huvudet, men det var så mycket värt det; jag förändrades.