PeaceWorks

Menu

Vår jävla vardag

Min Skola startades 2017 och drivs från PeaceWorks kontor i Malmö. På projektet arbetar en projektledare och en kommunikatör tillsammans med praktikanter och samarbetspartners. Under hösten 2017 och våren 2018 utvecklade PeaceWorks, tillsammans med tre skolor i Malmö, idéen om en antirasistisk skola och har i samarbete med dessa tagit fram material och metoder för att kunna motverka rasismens olika uttryck. Projektet innehåller en utbildning för lärare och en metodbok med tips och övningar. Materialet lägger fokus på hur en kan prata om och bemöta rasism.

Nu är projektet Min Skola inne på sitt tredje projektår. Under de två tidigare åren har vi pratat mycket med både vuxna och ungdomar och insett behovet av att nå ut till en bredare publik, alltså allmänheten utanför skolans värld. Vi vill koppla ihop våra lärdomar och erfarenheter med riktiga röster och historier och på det sättet ge en plattform för ungdomar att synas och höras utan att begränsas eller för den delen tystas ner. En plattform där man får en trygg plats att prata om vad man upplever i sin vardag och hur detta påverkar en, samtidigt som man får en möjlighet att diskutera med likasinnade och jämnåriga personer. Det var här idéen om en dokumentärfilm föddes.

Detta är filmen “Vår jävla vardag”

Tillsammans med produktionsbolaget Studio Atéljen började vi spåna på hur detta kunde bli verklighet och landade i idéen om en dokumentärfilm där ungdomars egna röster har huvudfokuset och vi står bakom filmningsprocessen som ett sorts stöd.

Vi vill visa den verklighet som så många upplever, men inte alla förstår. Den verklighet som vissa människor aldrig kommer komma i kontakt med och därför har en felaktig uppfattning om. Verkligen att växa upp och leva som rasifierad i Sverige. 

Vi vill belysa vardagsrasism och osynliga maktstrukturer i samhället. Vi vill knäppa ignoranta människor på näsan och hjälpa andra som inte riktigt förstår hur det känns att leva i en vardag där man får blickar och kommentarer bara på grund av hur man ser ut. Vi kommer finnas som stöd för den som tidigare inte har kunnat sätta ord på sina känslor kring vardagsrasistiska upplevelser. Min Skola-dokumentären ska vara ett tryggt rum i vilket man utan att bli dömd får säga precis vad man tycker och tänker, helt ocensurerat.

Community

Tillsammans med filmen Vår jävla vardag skapas ett community på olika digitala plattformar. Om du är nyfiken på filmen, processen och projektet så följ gärna oss på Instagram: @varjavlavardag

Filmen kommer ha premiär sommaren 2020

Kontaktuppgifter

mail: malmo@peaceworks.se
telefon: 0707-409979
besöksadress: EC1, Baltzarsgatan 18, Malmö
postadress: PeaceWorks Sweden, Baltzarsgatan 18, 211 36 Malmö