PeaceWorks

Menu

Styrelseresa till Colombia

I februari 2016 fick förbundsordförande Fanny Pelin och jag, styrelseledamot Marcia Munoz, delta i en styrelseresa till vårt kontor i Colombia. Under en mycket intensiv vecka fick vi chansen att ta del av verksamheten som bedrivs på Colombia-kontoret, möta alla som dagligen arbetar på organisationen samt besöka olika projekt och samarbetsparters. Resan var otroligt inspirerande och bidrog till värdefulla insikter kring olika sätt att arbeta med fredskapande.

Colombia-5La Candelaria, ett historiskt kvarter i centrala Bogotá.

Efter att ha promenerat ungefär en timme genom Bogotás gator och passerat såväl stora höghus som parker och små stånd som säljer traditionella arepas kommer vi äntligen fram till PeaceWorks kontor. På kontoret i Colombia arbetar tre anställda och fyra praktikanter som ständigt driver verksamheten framåt. Varje termin tar PeaceWorks emot fyra praktikanter till kontoret i Colombia.

Att praktisera på PeaceWorks innebär stor variation av arbetsuppgifter och det är en bra blandning av konkreta förväntningar och utrymme för egna initiativ” beskriver Martin Bernerstedt sin praktikplats på PeaceWorks i Colombia.

Colombia-1Love Wojnakowski och Martin Bernstedt är två av fyra engagerade praktikanter på kontoret i Colombia den här terminen.

Veckan startades igång på måndagen med ett morgonmöte där det gavs utrymme att få en generell presentation och överblick över verksamheten samt få en beskrivning av vilka projekt som var planerade och på gång under våren. Som styrelseledamot var det otroligt givande att se och jämföra den verksameten PeaceWorks bedriver i Sverige såväl som Colombia.

Efter den generella presentationen var vi redo för att ge oss ut på ett första besök. Tillsammans med praktikant Love Wojnakowski åkte vi ut till ett utsatt område i Bogota för att mötas upp av två engagerade tjejer som sedan 2014 driver Colectivo Suyai, ett konst-kollektivt som erbjuder givande eftermiddagsaktiviteter för barn och ungdomar inom både dans, konst, teater men aven läxläsning i olika ämnen. Projektet tog sin början och utvecklades efter att ha genomgått Peace Works Hagale-utbildning. I deras vardagliga arbete på fritidsgården pratar de om viktiga ämnen såsom fred, jämlikhet och våld på ett integrerat sätt med barnen genom lek, dans, teater, musik och poesi.

Vi vill finnas som en plattform för barnen där de kan ge uttryck för sina känslor genom konst och samtidigt förhindra att de spenderar alldeles för mycket tid på gatan” beskriver de sin verksamhet.

Colombia-2Colectivo Suyai och dess två drivna ledare

På tisdagsmorgonen fick vi ta del av en aktivitet som kontinuerligt bedrivs av PeaceWorks Colombia, nämligen Pod sin censura. Det är en podcast där tanken är att låta unga prata om ämnen som i många fall är tabu att prata om så som till exempel kärlek, sex och känslor. Man vill genom detta bryta normer och våga lyfta ämnen som är svåra att prata öppet om. Pod sin censura bjuder in olika sortens deltagare beroende på ämnen. Tidigare teman har varit preventivmedel, favoritställningar, orgasm och så vidare. Pod sin censura spelas in i samarbete med med Teusa Radio.

Podcasten Pod sin censura är i full inspelning i samarbete med Teusa Radio.

Colombia är ett land som på många sätt är märkt av sin militära historia. Fortfarande är militärtjänstgöringen obligatoriskt och rekryteringen drabbar flera tusen ungdomar varje år då de inte ges någon möjlighet att neka eller säga ifrån. ACOOC – Asociación colectivas de objetores y objetoras de conciencia, en av PeaceWorks samarbetsorganisationer, arbetar med rätten till vapenvägran och emot olika typer av militarism. De erbjuder gratis juridisk rådgivning samtidigt som de informerar och ger stöd till ungdomar och familjemedlemmar i processen av att undgå militartjänstgoring. Under mitt besök deltog jag i en workshop som gick igenom alla delar av processen från registrering till att få sitt militärkort. Det är många som känner en stor ängslan kring detta och det finns inte mycket tillgänglig information för allmänheten kring vilka rättigheter man faktiskt har att inte genomgå militärtjänstöring.

El Sillón är också en kontinuerlig aktivitet på kontoret i Colombia. Här skapas ett forum där unga ges möjligheten att anta ”expertstolen” och diskutera olika ämnen och hur dessa är kopplade till fred utifrån ett ungdomsperspektiv. Temat för terminens första Sillón var unga i media och totalt deltog tre experter från olika områden och 18 åhörare kom för att delta, lyssna och diskutera på forumet. Kommande teman under året är abort, rasism och fredsprocessen i Colombia.

Under veckans sista dag besökte vi kollektivet Abya Yala som arbetar lokalt för fred genom att skapa och hjälpa till att bygga upp den lokala identiteten i den statsdel där de bor, ett mycket centralt men fattigt ormade i Bogotá. De har ett fokus på ekologisk hållbarhet och jobbar mycket med frågor som rör mark och territorier. Dessutom stödjer de befolkningen på landsbygden i dess organisering med andra bönder och organisationer kring upprätthållandet av till exempel floder och sjöar.

Colombia-4Vi blev bjudna på en traditionell colombiansk lunch av kollektivet Abya Yala.

Det var en otroligt givande vecka där jag personligen lärde mig massor om Colombia och dess historia. Fick även chansen att diskutera den pågående fredsprocessen och vilka förväntningar som finns bland olika personer. Det var riktigt givande att träffa alla projekt som på gräsrotsnivå arbetar med att skapa fred varje dag och ger helt klart många tankeställare. Samtidigt gav mig resan en stor dos inspiration av att se och ta del av så mycket viktigt arbete som bedrivs och att se PeaceWorks anta en viktig plattform för fredsprojekt drivna av ungdomar.

Text: Marcia Munoz