PeaceWorks

Menu

Uttalande angående protesterna i Colombia 210505

Vi har följt de senaste dagarnas händelser i Colombia med stor oro. Sedan regeringen lanserade  skattereformen som skulle komma att drabba redan ekonomiskt utsatta grupper i samhället gav sig flera fackförbund och studentrörelsen tillsammans med andra sociala rörelser ut på gatorna i protest.

Vi fördömer det brutala polis- och militärövervåld som används i detta nu för att trycka ner de fredliga protesterna. Enligt de senaste siffrorna står det fastslaget att 31 personer har dödats på endast 7 dagar. Vi kräver att den Colombianska staten tar ansvar för det höga dödstalet, och drar tillbaka de militära insatserna omedelbart. Vi vill se en stat med respekt för medborgarnas liv och mänskliga rättigheter.

Rätten att protestera är en demokratisk rättighet, som finns fastslagen i Colombias konstitution. Vi kräver att den colombianska staten lyssnar på manifestanterna istället för att kriminalisera och förfölja dem.

Vi uppmanar också den svenska regeringen att försvara de mänskliga rättigheterna i Colombia och att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen. Svenska ekonomiska intressen bör aldrig gå före försvarandet av mänskliga rättigheter och stödjandet av hållbar fred!

 

Angelica Lindqvist-McGowan
Ordförande PeaceWorks Sweden