PeaceWorks

Menu

Varför är vi en vegansk organisation?

vegan_day

Kött-, mjölk- och äggindustrin påverkar miljön och världen på mycket allvarliga sätt. Den har en större negativ påverkan än alla utsläpp från bilar, flyg, båtar och lastbilar – tillsammans! Industrin spelar även en stor roll för den antibiotikaresistens som växer fram i världen då hormoner och antibiotikapreparat används, vilket påverkar djuren likväl som de människor som sedan konsumerar de animaliska produkterna negativt.

Vi har därför bestämt oss för att blir en vegansk organisation. Det innebär av vi avhåller oss från att konsumera allt som är animaliskt. Det är ett välgrundat beslut som går i linje med vårt arbete för icke-våld och en hållbar värld – eftersom negativa konsekvenser för miljön också är en form av våld.

Vi vill med vårt beslut ta fasta på en livsstil grundat på icke-våld som innebär att vi ska konsumera med kritisk reflektion, undvika dödandet och utnyttjandet av icke-mänskliga djur och skydda miljön genom att rata överkonsumtion och därigenom förbättra livskvaliteten för alla. Till en början kan det verka komplicerat att tillaga vegansk mat, och det är normalt eftersom de flesta av oss växer upp i ett samhälle med köttkonsumtion. Men till sist handlar det bara om vana. En behöver inte förändra hela sin livsstil från en dag till en annan men en kan börja för att minska sin negativa effekt på världen.

Om ni har frågor om vårt beslut om att bli en vegansk organisation så tveka inte att höra av er till oss!

Vanligaste myterna om veganism:

” Alla veganer äter soja som har en värre miljöpåverkan än köttproduktionen ”. Först och främst, den allra största delen av den soja som produceras används som föda i djurindustrin och för att producera sojaolja. Bara för att du är vegan betyder inte att du bara äter soja – det finns mängder av variationer av mat och mängder av källor till protein i vegansk kost.

” Om vi slutar att äta kött kommer alla djur att dö ut”. Vi får inte glömma att alla de djur som används i djurindustrin härstammar från vilda djur. Det kommer inte att finnas lika många djur eftersom reproduktionen inom uppfödningsindustrin inte sker på naturliga sätt men beror på ägarens villkor, vilket i sin tur beror på vilken ekonomiskt vinst som förväntas. Vilda djur förökar sig på naturlig väg och har möjligheten att leva till dess att de dör på naturlig väg. I ekosystemet finns det alltid djur som dör ut av sig själva och genom att låta djuren leva i det vilda blir de en del av det naturliga ekosystemet snarare än (fast) i händerna på människor.

”Det är inte möjligt att få i sig alla nödvändiga proteiner en behöver med enbart vegansk kost.” Protein består av 20 aminosyror varav kroppen naturligt producerar 11 av dem (12 för vuxna). Resterande proteiner måste kompletteras genom vår föda. Det är sant att dessa 9 resterande proteinervarianter finns i kött, mjölk, ost och ägg (animalisk kost). Men en måltid av ris/quinoa med bönor, soja och grönsaker är lika komplett. Faktum är att människan inte kan överleva på en kost av enbart animalier utan att bli undernärd. Det kan man däremot på vegankost!

” När vi äter kött så ger vi djuren ett liv”. Gör vi verkligen djuren en tjänst då vi låter dem massproduceras och leva under smärtsamma och grymma förhållanden som förkortar deras liv avsevärt? Djur liksom människor har rättigheter att leva och vi människor har ett moraliskt ansvar att inte våldföra oss på dessa rättigheter.

” Det är nästan omöjligt att vara helt vegan eftersom det finns animaliska produkter i typ allt vi konsumerar”.  Ja, det är sant att det är svårt att få ett liv helt fritt från animaliska produkter. En vegansk livsstil handlar om att i största möjliga mån leva efter premissen att göra minsta möjliga skada och åsamka minsta möjliga lidande och grymhet för alla levande varelser.