PeaceWorks

Menu

Frågor och svar

1. Vilka typer av volontärresor erbjuder PeaceWorks?

PeaceWorks erbjuder många typer av volontärresor. Alla har sin karaktär och styrka. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med vilket utbyte som passar dig bäst!

Korta utbyten på 1-3 veckor

Detta utbyte pågår under 1-3 veckor där en grupp volontärer, vanligen 10-15 personer, från olika länder och i olika åldrar möts och jobbar på ett projekt tillsammans. De korta utbytena handlar också om att laga mat ihop, umgås och lära känna varandra och varandras kulturer vid sidan av arbetet.

Mellanlånga utbyten på 1-4 månader

Det här är ett flexibelt alternativ för dig som vill komma ut i världen som volontär. Detta passar dig som vill vara en hjälpande hand där det behövs och som är redo för personlig utveckling! PeaceWorks skickar fortlöpande iväg volontärer på mellanutbyten. Du väljer själv hur länge du vill vara borta, från 4 veckor upp till 4 månader.

Långa utbyten på 6-12 månader

Att volontärarbeta under 6-12 månader är nog vår tryggaste utmaning. Ni är en stor grupp från hela världen som placeras ut i landet på olika projekt. Det ingår hela fem kurser under din tid som volontär och dessutom möjliggör du att en volontär från samma land får komma till Sverige under perioden du är borta!  Som långvolontär får du möjligheten och tiden att komma in i en ny vardag, lära dig ett språk flytande och få vänner och erfarenheter för livet.

Jorden Runt på 240 dagar 

Kan det vara så att du har lust att upptäcka flera länder, flera världsdelar, eller jobba på mer än ett projekt? Med PeaceWorks Jorden Runt kan du själv skräddarsy din drömresa! Berätta vilka länder du är intresserad av så lägger vi upp ett program för dig. Kanske vill du börja med en spanskakurs i Peru, jobba på en eftermiddagsskola, byta region och engagera dig på ett slumprojekt i Kenya för att sedan avsluta på ett barnhem i Nepal? Du kan välja mellan flera olika projekt från våra mellanlånga utbyten och får då 10% rabatt på varje projekt! För att åka på Jorden Runt-utbyte till tre olika projekt rekommenderas att du är borta i ungefär 6-8 månader. Kontakta oss så hjälper vi dig!

EVS-utbyten inom Europa 9-12 månader

EVS är ett EU-initiativ och ingår i EU-programmet ”erasmus+”. Det är till för att, framför allt, ge europeiska ungdomar mellan 18 och 30 år en möjlighet att åka som volontär. Man är borta i 9 till 12 månader och arbetar på ett lokalt projekt. Det finns projekt med alla möjliga inriktningar att välja bland, men de vanligaste är sociala och ekologiska. EVS-programmet är finansierat av EU. Mat, boende, fickpengar, försäkring, lokal transport och volontärkurser ingår. Syftet med EVS är att skapa möjligheter för interkulturella möten och därmed ökad förståelse mellan människor från olika länder i Europa.

Praktik i Colombia 6-8 månader

Vi erbjuder praktikplatser på tre organisationer i Colombia genom det Sida-finansierade praktikantprogrammet. Du blir helt finansierad under tiden du gör praktik. Under fliken ”vi i Colombia” kan du läsa mer om denna möjlighet.

Gruppresor/klassresor

Vi erbjuder skräddarsydda gruppresor och klassresor med generösa rabatter.

Minor Field Study samt gymnasiearbete

Vill du göra ditt gymnasiearbete eller skriva din högskoleuppsats utomlands hjälper vi dig med detta. Vi har flera tidigare volontärer som gjort sitt gymnasiearbete eller MFS via oss.

2. Vad är en volontär?

En volontär hjälper till där det behövs. Tanken är att en volontär fungerar som två extra händer på ett projekt, man ersätter inte ordinarie arbetskraft. En volontär får inte heller något arvode för sitt jobb. Många som volontärarbetar gör det för att de känner att de vill göra en insats för att förbättra världen och få en personlig utveckling. Som volontär öppnas möjligheten att uppleva det dagliga livet i ett annat land, lära känna en ny kultur, få vänner från hela världen och kanske lära sig ett nytt språk. PeaceWorks ser på volontärarbete som utbyten då vi tror att du som volontär får ut minst lika mycket av resan som projektet du arbetar på. Vi tror snarare att det handlar om ett ömsesidigt erfarenhets- och kulturutbyte än att du åker iväg och ”räddar världen”.

3. Vad kan en arbeta med?

Det finns nästan lika många projekt som det finns volontärer! Tidigare volontärer har bland annat arbetat på barnhem, organisationer för mänskliga rättigheter, skolor, lantbruk, ekologiska projekt, ungdomscenter och djurskyddsföreningar. Vilket projekt man blir placerad i beror dels på vilket land man vill åka till och dels på volontärens egna önskemål, som man anger i PeaceWorks ansökningsformulär. Kolla in alla våra projekt i databasen under fliken ”volontärarbete”. Svårt att välja projekt? Ring eller maila oss så guidar vi dig!

4. Hur bor du?

Det finns flera olika boendeformer. I många länder är värdfamilj det vanligaste. Att bo i värdfamilj innebär att volontären snabbt kommer in i det vardagliga livet och får ett kontaktnät genom familjens släkt och vänner. Samtidigt krävs det viss anpassning från volontärens sida och att man rättar sig efter de regler som finns i huset. Det är också möjligt att bo självständigt eller tillsammans med andra volontärer, antingen i anslutning till projekten eller på orten där man arbetar. Detta ger volontären lite mer frihet att göra som man vill, samtidigt som det kan vara en utmaning att bo och arbeta på samma ställe eller bo på egen hand i ett främmande land. Vilken boendeform man får beror på önskemål, värdlandet och volontärprojektet.

5. Varför åka med PeaceWorks och inte någon annan organisation eller företag?

Idag finns massor med olika företag och organisationer som erbjuder volontärarbeten eller möjligheter till att engagera sig för en bättre värld. För att göra det lite lättare att fatta beslut om vem av alla dessa du ska välja, vill vi på PeaceWorks berätta vad som skiljer oss från de andra.

Billigt. Vi är en ideell organisation, vilket betyder att vi drivs helt utan vinstintressen.

Medlemmarna i centrum. Eftersom vi är en ideell organisation drivs vi av våra medlemmar. Det gör dig som person viktig och du har stora möjligheter att påverka ditt eget volontärarbete men också hur organisationen i övrigt ska fungera.

Erfarenhet. Vi har funnits som organisation sedan 1974 vilket innebär att vi har lång erfarenhet av att skicka iväg och ta emot folk på volontärarbeten.

Utbud. PeaceWorks är med i olika internationella nätverk där organisationer från hela världen är representerade. Det betyder att vi har ett väldigt stort utbud av länder och projekt som du som volontär kan åka till. Våra samarbetsorganisationer i andra länder har lång erfarenhet av att ta emot och att skicka volontärer på olika utbyten.

Volontärutbyte istället för volontärarbete. PeaceWorks vision är en hållbar värld i fred. För att nå dit tror vi att det krävs förändring, både i samhället men också hos varje individ. Vi tror på att du som volontär får ut lika mycket av utbytet som dem du träffar på ditt volontärarbete. Vi ser också att det är ett utbyte för vi tar emot utländska volontärer till Sverige. Detta gör vi för att vi tror på en solidarisk modell som utgår ifrån att vi lär oss av varandra.

Möjlighet till fortsatt engagemang. Efter att ha kommit hem från ett volontärutbyte känner många att de vill fortsätta engagera sig för en bättre värld och inte bara återgå till sina gamla vanor. I PeaceWorks finns enorma möjligheter att ta sitt engagemang dit man själv vill. Till exempel finns massor av föreningar som du kan engagera dig, eller så startar du din egen och får finansiellt och praktiskt stöd av oss!

6. Kan jag åka med vänner eller min familj?

Det är inte ovanligt att åka iväg med en vän eller till och med med hela familjen! I de flesta fall är det möjligt, men kan bero på platstillgång.

7. Hur gammal måste en vara?

På de flesta projekt bör volontären ha fyllt 18 år men ibland gör vi undantag. Hör gärna av dig om du är under 18 och vill åka iväg så försöker vi hitta en lösning.

8. Varför betalar en för att arbeta gratis?

Vi måste ta ut en avgift för ditt utbyte för att kunna sköta all administration, förberedelse, handledning innan och under ditt utbyte. Vi betalar även pengar till ett psykologteam som ställer upp och stöttar ifall du behöver professionell hjälp. Dessutom ingår en heltäckande sjukförsäkring i din avgift under hela perioden du är borta. Viktigt är att notera att vi inte tjänar några pengar alls på ditt utbyte då vi är en icke vinstdrivande organisation.