PeaceWorks

Menu

Ungdomsengagemang för en ljusare framtid!

 

Om organisationen
Vision for Youth verkar i Arusha, Tanzania och ger ungdomar i åldern 15-35 år möjlighet att förändra sina liv för en ljusare framtid. Organisationens projekt fokuserar på hälsomedvetenhet, ekonomisk självständighet och samhällsengagemang. Genom att skapa medvetenhet och kunskap vill organisationen bidra till att skapa en ny generationen tanzanier till ledare och förebilder som har förmågan att skapa ett positivt samhälle för en hållbar framtid.

Uppgifter 

Som projektdeltagare hos Vision for Youth välkomnas du till en organisation där du hjälper till att förändra liv för ett ljusare framtid. När organisationen utbildar och ger ungdomarna bättre möjligheter hoppas de kunna påverka ungdomarnas framtid positivt och därmed påverka samhället i stort. Du kan blir en del av detta. Organisationen värdesätter internationella projektdeltagare och välkomnar ditt engagemang för att kunna uppnå sin vision. Du kommer bli en del av en transparent och inkluderande organisation där du får friheten att arbeta med projekt som främjar både organisationens och din egen utveckling.

Som deltagare på projektet kan du arbeta med en mängd olika uppgifter, organisationen skräddarsyr nämligen uppdragsbeskrivningen efter dig. Exempelvis kan du bli delaktig i samordning och arbete tillsammans med lokala ungdomar och skapa workshops med ämnen som HIV/AIDS, sexuell reproduktiv hälsa och övningar som boostar självförtroende och självständighet. Du kan också vara med och organisera lokala evenemang inom hälsa, miljö eller sport för att involvera och nå ut till samhället i stort, eller hjälpa till att stärka organisationen lokalt inom ditt specialistområde, exempelvis inom kommunikation, HR, projektledning eller ekonomi. 

“Vision for Youth passar den som vill ut på projekt för första gången lika väl som för någon som har många års erfarenhet. Du kan engagera dig inom flera områden i organisationen: marknadsföring, evenemangsorganisation, undervisning, verksamhetsutveckling eller något som inte har gjorts tidigare. Du arbetar i en öppen och transparent miljö där alla får höras och komma med ideér. Jag skulle rekommendera Vision for Youth till mina vänner ”– Sophie, projektdeltagare inom kommunikation.

Som deltagare på projektet tillbringar du dagarna på Vision for Youths kontor eller ute i samhället, vilket betyder att du åker ut till de olika ungdomsklubbarna och skolorna som organisationen samarbetar med. Arbetstiderna är högst 8 timmar per arbetsdag och max 40 timmar i veckan. Helgarbete kan förekomma eftersom organisationen behöver anpassa sig efter de ungas livssituation och möjligheter, så vissa event och aktiviteter kan komma att anordnas på helger och/eller kvällar.

För att delta i detta projekt måste du:
* vara minst 18 år
* ha förmåga att läsa och skriva på engelska
* vara flexibel och lätt kunna ta dig in i nya sammanhang
* vara öppen för att arbeta med riktlinjer för organisationen samt landets lagar och förordningar.

Plats
Projektet ligger i Arusha som är beläget i nordöstra Tanzania. Arusha är en mångfacetterad storstad som har ca 417 000 invånare.

Boende och mat
Som projektdeltagare bor du tillsammans med andra. Oftast får du ett eget rum med delat badrum. Frukost, lunch och middag ingår och maten lagas vanligtvis av värden i huset men möjlighet till att laga mat själv finns.

Fritid
Du har vanligtvis helgerna lediga och kan då passa på att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför staden! Oftast är du som deltagare också ledig på nationella helgdagar. Det finns dessutom möjligheter att resa runt i landet innan eller efter din vistelse på projektet.

När?
Till det här projektet kan du åka under hela året och under 1-6 månader. Projektstart är första måndagen varje månad.  Tänk på att i december – januari är det få aktiviteter och många skolor i Tanzania är stängda.

Innan avresa
Innan avfärd till Arusha kommer du att få en förberedelsekurs av PeaceWorks. Kursens längd och innehåll beror på vilket program som du väljer att åka genom: Sommarprogrammet, Flexibla programmet eller 5 månader i fält.
Vi diskuterar även dina förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du känna dig trygg och säker, för att du ska kunna reflektera kring din roll i ett globalt sammanhang, på ditt projekt och för att möta utmaningar och fördjupa kunskapen av hur samhället ser ut både i värdlandet och i Sverige.

PeaceWorks ordnar med hälso- och olycksfallsförsäkring som ingår i avgiften.

Samarbetspartners
Organisationen som tar emot dig heter Vision for Youth (V4Y). Du har som praktikant hos V4Y tryggheten att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisation i Tanzania, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av någon på organisationen när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din projektvistelse.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du som deltagare måste ordna själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. Visumregler och visuminformation kan förändras och PeaceWorks kan tyvärr inte hålla oss uppdaterade kring alla länders visumprocesser, därför är det viktigt att du kollar upp själv vilken är den senaste informationen. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Observera att visum till Tanzania måste förberedas i god tid och är lite dyrare än till många andra afrikanska länder, särskilt om du är borta längre än 3 månader. Det finns olika information om hur du ansöker om visum men den senaste informationen finns på tanzaniska ambassadens hemsida och/eller Tanzanias Immigration Department.

Till detta projekt kan du åka genom alla våra internationella program: Flexibla, Sommarprogrammet och 5 månader i fält!

Avgiften beror på vilket program du väljer. Se priser här.