PeaceWorks

Menu

Hjälp till i kampen för jämställdhet

Victoria Sarnhult fix

Om projektet
Centro de Estudios de la Mujer – Honduras (CEM-H) startade 1987 och är ett socialt och politiskt centrum för kvinnors rättigheter. De arbetar med att öka jämställdheten mellan kvinnor och män och främja det politiska deltagandet bland honduranska kvinnor. Organisationen fokuserar även på att minska fattigdomen och det våld som specifikt påverkar kvinnor i landet. Några av de huvudområden som CEM-H arbetar med är att undersöka kvinnors villkor, framsteg och skapa en nationell medvetenhet, anordna demonstrationer och seminarier för att öka denna medvetenhet, samt att hålla i workshops för att stärka kvinnors kunskaper om deras rättigheter, våld mot kvinnor, hälsa, HIV/AIDS, politiskt deltagande och ledarskap.

Uppgifter
Du kan stödja någon del av projektet och dess program, i enlighet med deras förmågor och intressen. Du har möjlighet att hjälpa till och delta i de olika events och workshops som CEM-H anordnar runtom i hela Honduras. Det finns stort utrymme för dig som praktiserar att göra det du är intresserad av, men det är mycket viktigt att komma med egna idéer och initiativ. För att vara på det här projektet måste man vara äldre än 21 år och ha goda kunskaper i spanska. Det är att föredra ifall du har studerat någon form av samhällsvetenskap, mänskliga rättigheter eller relaterade ämnen.

Plats
Projektet ligger i Tegucigalpa, huvudstaden i Honduras.

Boende och mat
På detta projekt bor du hos en värdfamilj. Oftast får du ett eget rum med antingen delat eller privat badrum. Du äter normalt de tre måltiderna tillsammans med familjen, men i vissa fall erbjuds lunch på projektet istället för hos familjen.

Fritid
Du tillbringar veckodagarna på projektet, vilket innebär att du har helgerna lediga att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför staden! Oftast är du också ledig på nationella helgdagar. Det finns även möjligheter att resa runt i landet innan eller efter din projekttid. Det är viktigt att kommunicera med värdfamiljen samt handledare på projektet angående eventuella resor.

När?
Långt utbyte på 6-12 månader: projektstart januari/februari.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt internationella projekt ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag på vårt kontor i Stockholm. Denna kurs ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, praktiska tips, globala maktstrukturer och syftet med ett internationellt projekt. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att du ska förstå PeaceWorks vision kring internationella projekt.

Samarbetspartners
Organisationen i Honduras heter ICYE-Honduras. Denna organisation har i sin tur kontakten med detta projekt som du kan välja att åka till.
Du har tryggheten att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande Honduras, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av ICYE-Honduras när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdoms- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din projekttid. 

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du måste ordna med själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Räkna ut kostnaden för ditt projekt här: http://peaceworks.se/internationella-projekt/priser/