PeaceWorks

Menu

Projektassistent i Togo

Om projektet

ASTOVOT är en organisation som länge arbetat med att ta emot och skicka volontärer. På senare år har organisationen också jobbat med att skapa utveckling för och med unga människor och samhällsinformation. De stöttar sociala och kulturella aktiviteter som miljöbevarande och hälsomedvetenhet.

Uppgifter för volontären

Som volontär är din huvuduppgift att hjälpa till med organisationens projekt. Det kan handla om att utveckla nya projekt, förbereda dessa, insamling av pengar och utvärdera färdiga projekt.  Du kommer även stötta de volontärer som kommer till ASTOVOT och hålla i underhållande och utbildande aktiviteter för dem. För att vara på det här projektet är det bra om du har erfarenhet av att leda projekt och/eller insamlingsverksamhet. Det är uppskattat om du har grundläggande kunskaper i kommunikation eller redovisning. Du bör även vara flexibel och självständig och inte rädd för att resa själv. 

Plats

Projektet ligger i staden Kpalimé, två timmar norr om huvudstaden Lomé.

Boende och mat

Volontärer på detta projekt bor hos en värdfamilj. Oftast får du ett eget rum med antingen delat eller privat badrum. Du äter normalt sett de tre måltiderna tillsammans med familjen, men i vissa fall erbjuds lunch på projektet istället för hos familjen.

Fritid

Som volontär tillbringar du veckodagarna på projektet, vilket betyder att du har helgerna lediga att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför Kpalimé! Staden är mycket vackert belägen i det som kallas platåregionen av landet, nära gränsen till Ghana, och är omgivet av berget Mount Agou och kullar täckta av tät grönska.  Området är perfekt för vandringar och utflykter till någon av de imponerande vattenfallen utanför staden eller byarna runt omkring, som Kouma Adame eller Agome Yo. Havet utanför Togos korta kustremsa är mycket strömt och inbjuder inte till bad, men det finns platser med vågbrytare, och så kan man bada i Togosjön. I norr kan du besöka Koutammakou och Batammariba-folkets fortliknande traditionella lerhus. Husen byggs ofta i två våningar och kulturen kring Batammariba-folket är UNESCO-märkt, då den är levande och utvecklas samtidigt som den ändå bevarar sina traditionella förtecken. Att bara strosa runt på den stora marknaden i Lomé är en upplevelse, du kan också besöka fetischmarknaden där det säljs en mängd vitt skilda typer av föremål som används för att praktisera voodoo.

När?

Det finns två typer av volontärutbyte för detta projekt:

  • Mellanlångt utbyte på 1-4 månader: projektstart första måndagen varje månad.
  • Långt utbyte på 6-12 månader: projektstart januari/februari, alternativt augusti/september.

Innan avresa

Innan du åker iväg på ditt volontärutbyte ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag, antingen på vårt kontor i Stockholm eller i Malmö. Denna förberedelse ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg som volontär, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, kulturkrockar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på volontärutbyten ser ut.

Samarbetspartners

PeaceWorks samarbetspartner i Togo är organisationen ASTOVOT. Organisationen har i sin tur kontakten med de olika projekt som du kan välja att åka till, däribland detta. I och med detta har du som volontär tryggheten i att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisationen i Togo, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av ASTOVOT när du kommer fram.

Försäkring

En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din volontärvistelse.

Flyg, visum och vaccination

Flyg, visum och vaccination är någonting du som volontär måste ordna med själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Räkna ut kostnaden för ditt projekt!