PeaceWorks

Menu

Stötta barn med funktionsvariationer genom hippoterapi

helenow

Om projektet
Projektet är på ett center som har utbildning, behandlingar och olika aktiviteter för barn och ungdomar med olika typer av neurologiska sjukdomar och funktionsvariationer. På centret finns ett stall som har hippoterapi, en förskola, fritidsaktiviteter och en internatskola. Centret har funnits sedan 2003, och för tillfället finns här cirka 180 elever och 170 personalmedlemmar.

Uppgifter för projektdeltagaren
Som deltagare på projektet kommer du främst att vara med och hjälpa till och assistera under hippoterapin. I hippoterapi tar en hjälp av hästar för att träna och/eller lära in funktioner som en person vill utveckla. Du kan till exempel assistera terapeuter i förberedande och utförande av hippoterapin, och det kan involvera att rengöra och sadla hästarna, hjälpa till med övningar, samt att hjälpa ungdomarna att förbereda sig inför terapin. För att vara deltagare på detta projekt bör du tycka om hästar, samt vara redo att arbeta utomhus oberoende av vädret. Det är även viktigt att du har en förståelse för olika behov och gärna ett intresse av att arbeta med ungdomar med olika funktionsvariationer.

Plats
Det här projektet ligger i Miedzylesie, en förort till Polens huvudstad Warszawa.  

Boende och mat
Som deltagare på detta projekt bor du i en liten lägenhet tillsammans med en annan person på personalboendet som tillhör centret. Frukost, lunch och middag serveras på projektet. 

Fritid
Som deltagare tillbringar du veckodagarna på projektet, vilket betyder att du har helgerna lediga att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför staden! Oftast är du som deltagare även ledig på nationella helgdagar. Det finns dessutom möjligheter att resa runt i landet innan eller efter din volontärvistelse, dock är det viktigt att koordinera med din handledare innan en eventuell resa, då viss planering kan krävas. Warszawa är en stad med många sevärdheter, och utan att resa för långt kan du besöka många olika museer, Warszawas slott, Gamla Staden, och Sankt Johannes ärkekatedral, de två sistnämnda är båda med på UNESCOs världsarvslista. Har du lite mer tid kan du även besöka andra platser som Krakow, Auschwitz-Birkenau, eller Gdansk och Sopot i norra Polen.

När?
Det finns två alternativ för typ av utbyte för detta projekt:

  • Mellanlångt utbyte på 1-4 månader: projektstart första måndagen varje månad.
  • Långt utbyte på 6-12 månader: projektstart januari/februari, alternativt augusti/september.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt internationella utbyte ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag på vårt kontor i Stockholm. Denna förberedelse ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på internationella utbyten ser ut.

Samarbetspartners
Organisationen i Polen heter FIYE Poland. Denna organisation har i sin tur kontakten med detta projekt som du kan välja att åka till. Du har som deltagare tryggheten att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande FIYE Poland, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av FIYE Poland när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din volontärvistelse.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du ordnar med själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Räkna ut kostnaden för ditt projekt här: http://peaceworks.se/internationella-projekt/priser/