PeaceWorks

Menu

Stötta en organisation som arbetar med HIV/AIDS-frågor

gaitan

Om projektet
Organisation startades 1989 och är verksamma på flera ställen runt om Spanien. Projektet arbetar främst med människor från utsatta bakgrunder som har HIV/AIDS. Organisationen startades för att arbeta med olika problem kring sjukdomen exempelvis antalet smittade, avsaknaden av ett vaccin, uteslutningen från samhället som ofta drabbar de smittade. En av grupperna organisationen har arbetat mycket med är fängelsebefolkningen då antalet smittade i fängelser är väldigt stor. Just den här verksamheten ligger cirka 5 mil väster om Madrid och har ett boende för personer med HIV/AIDS och andra sjukdomar, ett rehabiliteringscenter och ett socialt återanpassningsprogram.

Uppgifter för projektdeltagaren

Som deltagare på det här projektet är du med och stöttar de dagliga aktiviteterna. Eget initiativ uppmuntras och är varmt välkommet, men det finns även mycket att göra på projektet sedan innan. Det finns aktiviteter och workshops inom ämnen som teckning, trädgårdsmästeri, datorkunskap, olika sporter och teater. Du är även med och hjälper de boende på projektet med deras dagliga sysslor, eller hjälper till och tar hand om de som är sjuka och sängliggande. För att vara projektdeltagare här bör du vara intresserad av frågor och problematiken kring HIV/AIDS, vara flexibel, och intresserad av spanska språket såväl som Spanien generellt.

Plats
Det här projektet finns på tre olika platser i Spanien – på två olika platser i Manzanares, några mil söder om Madrid och i Aranjuez, några cirka fem mil utanför Madrid.

Boende och mat
Som deltagare bor du i ett hus tillsammans med andra ungdomar. Det finns två rum i huset, ett för män och ett för kvinnor, och du kommer alltså dela rum. Även maten, frukost, lunch och middag, serveras i huset.

Fritid
Som deltagare tillbringar du veckodagarna på projektet, vilket betyder att du har helgerna lediga att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför staden! Oftast är du även ledig på nationella heldagar. Staden Madrid där projektet ligger erbjuder ett rikt kulturliv med museum, restaurang och andra sevärdheter. Exempelvis kan du besöka det fornegyptiska templet Templo de Debod som fraktades till Spanien och återuppbyggdes på 60-talet, det imponerande kungliga slottet, eller strosa igenom den stora loppmarknaden El Rastro på en söndag. För dig som vill resa lite längre erbjuder Spanien fina stränder för solälskare och vackra naturupplevelser för den naturintresserade. Landet har dessutom en lång lista på UNESCO-märkta platser, såsom Alhambra: det stora borgområdet i södra Spanien som uppfördes av morerna på 1200- och 1300-talet.

När?
Det finns två alternativ för typ av volontärutbyte för detta projekt:

  • Mellanlångt utbyte på 1-4 månader: projektstart första måndagen varje månad.
  • Långt utbyte på 6-12 månader: projektstart januari/februari, alternativt augusti/september.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt utbyte ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag, antingen på vårt kontor i Stockholm eller i Malmö. Denna förberedelse ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg på internationellt projekt, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på internationella utbyten ser ut.

Samarbetspartners
PeaceWorks samarbetar med organisationen AFAIJ i Spanien. Organisationen har i sin tur kontakten med de olika projekt som du kan välja att åka till, däribland detta. I och med detta har du tryggheten i att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisationen i Spanien, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av AFAIJ när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din projektperiod. 

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du som volontär måste ordna med själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Räkna ut kostnaden för ditt projekt här: http://peaceworks.se/internationella-projekt/priser/