PeaceWorks

Menu

Var med och stärk ungas position i samhället genom utbildning

Om projektet

Just nu söker vi personer till vår samarbetsorganisation Farah Association i Marocko. Farah är en ideell ungdomsorganisation som arbetar med ungdomsfrågor och utbildning i lokalsamhällen. I samarbete med landets skolmyndighet driver organisationen olika projekt som syftar till att stärka ungas position i samhället. Detta görs både genom utbildning, i bland annat språk, samt genom projekt med ungas organisering i fokus. Ett exempel på sådant projekt är English street school i Essaouira som är ett initiativ som går ut på att barn och ungdomar upp till 17 år ska få möjligheten att lära sig engelska på fritiden. För att göra projektet tillgängligt för alla använder sig organisationen av stadens gator och innergårdar för att skapa klassrum.

Till detta projekt söker vi dig som:

  • Har mycket goda kunskaper i engelska.
  • Vill utveckla din pedagogiska förmåga.
  • Är driven och vågar ta egna initiativ.
  • Är flexibel och har lätt att anpassa dig till olika situationer.

För denna praktikplats är det även både meriterande och mycket fördelaktigt om du kan arabiska eller franska på minst kommunikativ nivå!

Uppgifter

Du som kommer att delta på det här projektet kommer att lära dig om/hjälpa till att organisera olika aktiviteter inom ramen för local community building i Essaouira. Du kommer att vara med och stödja unga människor som vill driva olika projekt för att stärka deras inflytande i lokala samhällen. Inom ramen för English street school project kommer du att undervisa barn i engelska och andra språk, beroende på dina kunskaper och kapacitet. Utöver det kommer du att lära dig om hur en ideell organisation fungerar och stödja dess personal med olika administrativa uppgifter.

Plats
Projektet ligger i Essaouira, en stad vid Marockos västra kust som lockar människor över hela världen. På grund av detta ökar behovet av kunskap i engelska språket i staden, något som inte alla unga har tillgång till. Engelskundervisningen tenderar dessutom att vara otillräcklig och därför ökar behovet av att utveckla alternativ engelskundervisning i staden, vilket organisationen Farah Association satsar på.

Boende och mat
Deltagare i det här projektet kommer bo i en värdfamilj där tre mål mat om dagen erbjuds. Värdfamiljerna bor med ca. 10 minuters gångavstånd från arbetsplatsen.

Fritid
Du tillbringar vanligtvis veckodagarna på projektet, vilket betyder att du kan passa på att se mer av området under dina lediga dagar. Ibland kan dina två lediga dagar förekomma under veckan, men oftast under helgen. Vanligtvis är du också ledig på nationella helgdagar. Det finns även möjligheter att resa runt i landet innan eller efter din projekttid. Det är viktigt att kommunicera med värdfamiljen samt handledare på projektet angående eventuella resor.

När?
Det finns två alternativ för längd på detta projekt:

  • Mellanlångt utbyte på 1-4 månader: projektstart första måndagen varje månad.
  • Långt utbyte på 6-12 månader: projektstart januari/februari, alternativt augusti/ september.
  • Du kan även delta i detta projekt genom PeaceWorks Sommarprogram eller 5-månader i fält.   Då ingår en veckas utbildning i bland annat global rättvisa, ickevåld och hållbara internationella samarbeten.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt internationella projekt ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag, på vårt kontor i Stockholm. Denna förberedelse ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg. Vi diskuterar även saker som förväntningar, praktiska tips, globala maktstrukturer och syftet med ett internationellt projekt. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att du ska förstå PeaceWorks vision kring internationella projekt.

Samarbetspartners
Detta projekt är utvecklat av Farah Association tillsammans med Marockos utbildningsdepartement och andra ideella organisationer.
Du har tryggheten att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisationen Farah Association i Marocko, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av någon från Farah Association när du kommer fram till Essaouira.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din projekttid.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du måste ordna själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Vad kostar det att delta i projektet? Se vår prislista eller hör av dig till kajsa.peaceworks@gmail.com