PeaceWorks

Menu

El Colectivo territorial Amauta

20160308_132535
Ciudad Bolivar, utanför Bogotá.

 

Har du någonsin funderat på att starta en organisation? Engagera dig mer än genom att trycka på gilla symbolen eller dela ett Facebook inlägg. Uppleva känslan av att förändra något och vara en del av den. En förändring som börjar med en fantastisk idé som processas och spottas ut på andra sidan som något nytt och värdeskapande. Om det ändå vore så enkelt. I själva verket bygger en förändring på hårt arbete och kunskap. Men vad är kunskap? Många skulle säkert påstå att kunskap är en inlärd förmåga att förstå, återge och tillämpa information och idéer. Det kanske är så. Eller inte. Kunskap måste väl även vara den lärdom vi får genom att leva, av att interagera och mötas med andra människor och uppleva nya situationer. Kunskap hämtad från det egna livet i upplevelsernas landskap och där den situerade kunskapen är avgörande.

Några som tagit vara på den kunskap de har och omvandlat den i handling är Amauta som jobbar med mark- och miljöfrågor. Jag träffar dem en tisdagsförmiddag söder om Bogotá. Just nu är vi inne i en regnsäsong i Bogotá vilket innebär varma förmiddagar och regniga eftermiddagar. Just denna förmiddag var väldig varm och kvav.

Amauta håller till i ett område som heter Ciudad Bolivar, som ligger sydväst om Bogotá och räknar med 713.764 invånare. Denna siffra är nog inte helt korrekt då Ciudad Bolivar byggdes upp av människor som tvångsförflyttats från sina egna hem runtom i Colombia och som i den colombianska statens termer “invaderat” området för att kunna bo någonstans. Därmed så tog det ett bra tag innan det gjordes några ekonomiska satsningar i området som att dra el eller vattenledningar till invånarna.

 

20160308_104824

 

Mitt besök har två syften. Först att i representation av PeaceWorks se hur det går för en av våra organisationer som tidigare fått mikrofonder. Sedan vill jag av ren nyfikenhet besöka och träffa personerna bakom vad som verkade vara ett intressant kollektiv. Kollektivets kärna består av fyra eldsjälar, alla med olika bakgrunder och drivkrafter men som samlas under kollektivets två huvudfrågor mark och miljö.

Jag talar med Hernan Campos, ekonomi och administrationsansvarig på Amauta. Sedan tre år tillbaka är han med i kollektivet men har engagerat sig i rättvisefrågor i mer än tio år. När jag frågar vad som driver honom att engagera sig svarade han

“Det är så många som lever i marginalisering här, i ett utanförskap som är så påtaglig och närvarande att kriminalitet är ett sätt att faktiskt bli sedd av andra”

Folkbildning är den ledande komponenten för hur kollektivet går tillväga. Genom workshops, utbildningar och konstnärliga uttryck så vill kollektivet motivera invånarna i staden att engagera sig i orten.

“Vi uppmuntra människorna att ta hand om orten, naturen, kulturen och allt som gör Ciudad Bolivar. Hjälpa invånarna att förstå att Ciudad Bolivar kan innehålla mer än kriminalitet. Något de kan vara stolta över”

 

20160308_130601
Hernan Campos, ekonomi och administrationsansvarig på Amauta.

 

När jag frågar varför kollektivets främsta frågor är mark – och miljöfrågor när det tillsynes verkar mer logiskt att ägna sig åt fattigdomsbekämpning så svarar Hernan att genom att fokusera på miljöfrågor så går det att skapa ett engagemang för området. Vägg i vägg med Ciudad Bolivar ligger nämligen en av Bogotás viktigaste gruvor, där flera utländska bolag arbetar. Den nära gruvindustrin kontaminerar bland annat vattnet i området och Hernan pekar på en tydlig koppling mellan kontaminering av vattnet och de hälsoproblemen som finns.

”Både yngre barn och äldre lider av hosta, diarré och förkylningar i högre grad än i andra delar av Bogotá.”

Trots att en gruvindustri finns så nära området så avspeglas det inte i ökad sysselsättning eller vidare intressen i området. Hernan berättar att som bäst så kan något av gruvföretagen vara med i ett lokalt event och bidra med fotbollar till barnen eller en dator till en skola, men beskriver det mer som nödvändig marknadsföring som tjänar dem själva.

När jag sedan frågar varför Amauta inte utövar påtryckning på gruvföretagen eller de lokala politikerna till att ta mer ansvar för miljön så är svaret helt enkelt att: “Det tjänar ingenting till. Vi måste medvetandegöra invånarna i vad gruvföretagens slarviga och obekymrade hantering leder till. Och samtidigt låta människorna förstå att natur och miljö har en betydelse. Ett värde som vi ska ta hand om och kultivera”

 

20160308_130951-(1)

 

Många tankar snurrar i mitt huvud efter mötet med Hernan Campos från Amauta. Jag tror inte att kopplingen mellan gruvindustrin och områdets hälsoproblem inte har uppmärksammats tidigare utan snarare undansopats. Som i många i latinamerikanska länder både skövlas, söndras och förstörs ekosystem och miljö i syfte att uppfylla länder i västs behov, utan ett vidare intresse att höra vad invånarna som berörs tycker. Så frågan är kanske inte vad som är kunskap utan vems eller vilkas kunskap som räknas.