PeaceWorks

Menu

Att skapa fred och tillit i Bogotá – en praktikants betraktelser

Festivalen Artmenia syftar till att skapa fred och tillit genom lokalt engagemang och att bjuda in allmänheten till aktiviteter för.

 

Cajsa Nolskog är praktikant på PeaceWorks samarbetsorganisation Fundación la Otra Juventud i Bogotá, Colombia. Här får ni en inblick i hur lokala organisationer i Bogotá engagerar sig för att skapa fred och tillit i grannskapet. 

I mitten av augusti kommer jag till Bogotá för att under knappt ett halvår praktisera hos organisationen La otra Juventud. La otra Juventud driver en mängd olika projekt för att stärka fredliga initiativ och ge plats åt ungas röster, bland annat genom att skapa möjligheter att använda sig av alternativa medier via radiostationen Teusaradio. Ett av de första projekt som jag får kännedom om att vi ska delta i under min tid här är kulturfestivalen Circuito Artmenia.

 

Festivalen drivs av ett gäng hängivna invånare i stadsdelen Armenia som ligger i området Teusaquillo. Två av eldsjälarna bakom Circuito Artmenia är grundaren Melissa Cuevas och Wilman Reina. Syftet med festivalen är att stärka grannsamverkan och skapa samvaro och fred. Massvis av initiativ och grannar medverkar i festivalen, och en av deltagarna är La otra Juventuds projekt Teusaradio – en experimentell digital radiostation som organisationen driver.

 

Tejiendo barrio – att väva samman lokalsamhället – är ett viktigt budskap för att människor ska öka tilliten till varandra och skapa förutsättningar till samarbete och fred.

 

I september i år var det dags för den tredje upplagan av Circuito Artmenia, och det är andra gången som La otra Juventud deltar. Konstutställningar, föreläsningar, workshops, föreställningar och musik fyller under en helg stadsdelen. I den centrala parken ställs det i ordning en utställning, och med gemensamma krafter hängs det upp färgglada garntrådar i ett nät över basketbollplanen, för att symbolisera att vi tillsammans stickar oss samman (Tejiendo Barrio).

 

Teusaradio håller under festivalen en workshop i Radio Flash, en snabbkurs i att spela in radio. Vi ställer upp ett mixerbord och mikrofoner i ett tält i parken, och sedan bjuder vi in festivalbesökarna. Under dagen har vi en strid ström av nyfikna personer som vill prova på att göra radioteater. Många uttrycker att det är spännande och kul att få testa att göra radio. Samtidigt som besökare i alla åldrar får ett smakprov av vad man kan hitta på med en mikrofon och inspelningsutrustning, får vi en chans att berätta om Teusaradios verksamhet och möjligheterna att lära sig att göra radioprogram hos oss. I nuläget drivs det 9 radiopoddar hos Teusaradio och stationen har varit i gång sedan 2014.

 

 

PeaceWorks-praktikanterna Laura och Cajsa intervjuar Virgelina Chará från Union de Costureros (ung. skräddarunionen).

Teusaradio tar även på sig uppgiften att filma intervjuer med festivalmedverkande veckorna inför evenmanget, för att visa upp och bjuda in till festivalen i våra sociala kanaler. Detta innebär att jag får besöka stadsdelen flera gånger innan vi deltar i arrangemanget och därmed träffar mängder av spännande personer och organisationer som ska delta i Circuito Artmenia.

 

Under introduktionen till praktiken och mina första dagar i Bogotá får jag lära mig att Colombianer på grund av de många åren av konflikt och inbördeskrig kan vara ett folk som saknar förtroende för människor de inte känner. Särskilt i storstaden Bogotá får du vara försiktigt med att lita på främmande människor hur som helst, det finns en risk att dessa personer vill råna dig, berättar mina nya kollegor. Konflikterna inom landet skapar inte bara ett direkt lidande från vapenvåld, utan det som märks mest i Bogotá är denna atmosfär av rädsla och känslan av otrygghet. Ett exempel är när vi på kvällen promenerar från kvarteren där festivalen pågår och en främmande man vi möter plötsligt ramlar precis bredvid oss. Ingen i vår grupp närmar sig mannen och han hoppar själv snabbt upp på fötter och går vidare, samtidigt som han säger något förklarande om situationen. I mina ögon är det inte en så konstig händelse, trottoarerna i Bogotá kan ha många sprickor och ojämnheter. Jag har själv snubblat fler gånger än jag kan räkna under min månad här. Mina colombianska kollegor är däremot i olika grad övertygande om att mannen snubblade precis där, i hopp om att skapa en situation där han skulle kunna komma nära och råna oss. En av mina arbetskamrater berättar hur hon en gång gick fram till en person som ramlat och hur denna person då hotfullt grabbade tag i hennes arm, och att hon endast kom undan för att hennes vän knuffade bort personen så hon kom loss och kunde springa därifrån. Misstänksamheten mot främlingar är som sagt stor.

 

Festivalen Artmenia blir en tydlig motbild där en kan se att en annan, mindre hotfull och misstrogen verklighet är möjlig. Jag förälskar mig i denna gulliga lilla stadsdel. Genom vårt arbete att rapportera för festivalen och intervjua flera av dem som ska delta så lär jag snabbt känna många av Armenias invånare, och när jag rör mig på gatorna där så finns det plötsligt massor av personer jag känner och som med glädje hälsar på oss och frågar hur vi mår. I onsdags kväll var jag tillbaka tillsammans med två kollegor för att delta i en kurs det lokala kulturhuset Casa Kilele erbjuder. När vi rullar in med taxin vid Parque Armenia ser vi Melissa och Wilman genom fönstret och de skiner upp och vinkar glatt mot oss. Jag tycker mig med egna ögon se att festivalens syfte att föra samman människor och skapa grogrund för fred och tillit verkligen fungerar.

 

Är du, som Cajsa,  intresserad av Colombia, fred och unga? Kan du dessutom spanska? Då ska du söka till PeaceWorks Praktikantprogram, som är Sida-finansierat. Men skynda, skynda, vi behöver din ansökan innan den 18 oktober!

 

Juliana Acevedo testar på att göra radio med Teusaradios Ajax.