PeaceWorks

Menu

Min första tid i Perm

Det första jag möts av när jag kommer ut från flygplatsen är två personer som väntar på mig med en skylt med mitt namn på. Det är en tidig morgon i september och jag har precis landat i min nya stad för det kommande året, Perm. Perm är den regionala huvudstaden i regionen med samma namn, belägen väster om Uralbergen och Europas östligaste stad med cirka en miljon invånare.

Organisationen som jag kommer att spendera det kommande året hos är Memorial, en människorättsorganisation med fokus på mänskliga rättigheter och politiskt förtryck i forna Sovjetunionen. Sedan dess att jag fick vetskap om europeisk volontärservice, EVS, har jag inväntat en passande tidpunkt i livet för att åka, och den tiden är nu. EVS finansieras av Europeiska kommissionen och tack vare det har jag möjlighet att spendera ett år med att lära känna ett nytt land, en ny stad och en ny tillvaro. När jag valde mitt projekt sökte jag specifikt efter projekt i Ryssland då jag länge velat komma hit, det finns mycket i landets historia och samtid som intresserar mig.

Memorial bidrar med stöd till äldre personer som påverkats av tidigare politiskt förtryck. Fokus är på den sociala delen, då många lever ensamma och har begränsad möjlighet att gå ut och möta människor. Deltagarna, däribland jag, besöker dessa personer och hjälper till lite i hemmet samt umgås. Vid ett vanligt besök brukar vi laga mat, prata och städa eller handla. När jag kom hit kunde jag ingen ryska, och då det mestadels är den yngre generationen som kan engelska är kommunikationen en utmaning. Att inte kunna språket kan ofta upplevas som begränsande, men tack vare ett för var dag växande ordförråd och min smartphone fungerar det utan större problem. Jag får även stöd med språket i form av privatlektioner varje vecka. Min lärare, tillika vän, är en universitetsstudent i ryska och volontär för organisationen. Vidare så finns det en väldigt bra app för navigering vilket gör att det går väldigt enkelt att röra sig fritt i staden både kollektivt och till fots. Perm känns väldigt lugnt och tryggt vilket bidrar till en känsla av frihet och får mig att känna mig bekväm med den nya livssituationen.

Under hösten har jag även deltagit i ett av organisationens återkommande projekt, att tvätta fönster. Det har varit ett intressant projekt med många möten. Bland annat fick jag se ett exemplar av tidskriften Novy Mir i vilken novellen ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” av nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn publicerades för första gången 1962. Novellen utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger och Solzjenitsyn spelade stor roll i att göra omvärlden uppmärksam på fånglägren i forna Sovjetunionen. Tidskriften är även signerad av Solzjenitsyn och under tiden som vi drack te berättade kvinnan som äger den om deras möte. Det var en väldigt intressant eftermiddag och inblick i en del av landets historia.