PeaceWorks

Menu

Ta för dig och prata med folk

Judith var fem veckor i Parque Natural las Batuecas-Sierra Francia i Monsagro i Spanien

Hej, jag heter Judith Hambraeus och har varit i Monsagro, Spanien i fem veckor. Under min första vecka fick jag måla bänkar osv i den botaniska trädgården, helt enkelt rusta upp alla olika saker i trä som fanns där. Under min andra vecka började jag att ha engelsklektioner för barnen i byn, från början var det endast fyra barn men mot slutet var de uppåt 20 stycken sammanlagt. Dock hade det då kommit två till volontärer, från Taiwan, så vi delade upp barnen i tre grupper så att det inte var alltför många i varje grupp. Förutom detta så hade jag också gympapass med de äldre, och en dag for vi också ut på ”vigilancia”, som är att vandra runt i skogen och kolla så att inga människor förstör.

judith2

En sak som jag gillade med detta projektet var att vi kunde välja vad vi ville hålla på med. Om vi ville fara på mer vigilancia, jobba mer med barnen, mindre med barnen, mer med de äldre osv, så var det bara att säga det. Men jag och de två tjejerna från Taiwan fick jobba ganska mycket i byn just för att få chans att verkligen kunna utveckla vår Spanska. Mina sista tre dagar kom det även en tjej från Mexico, och hon kommer få jobba ganska mycket mer ute i skogen eftersom hon redan talar spanska och inte har behovet att lära sig mer. Men självklart, skulle vi sagt något skulle också vi kunnat göra det. Men jag tyckte det var väldigt trevligt med engelskalektioner.

Judith1

Förutom med barnen hade jag också två till engelskalektioner per dag. En lektion med en kvinna som var 85 år och en lektion med en tjej som var 32 år. De kom till mig en dag och frågade om jag inte hade lust att ha engelskalektioner (de kom inte samtidigt och frågade, så jag hade två olika med dem) vilket jag självklart hade!

Jag älskar verkligen Monsagro! Alla är extremt vänliga och trevliga, det finns alltid någon ute på gatan som har lust att prata med en. Nästan alla kvällar/nätter har jag suttit 4-6 timmar och pratat med en grupp av människor, i väldigt blandade åldrar dessutom. Förutom detta vill alla hjälpa till på olika sätt. Eftersom det finns mycket körsbär där så har alla gett mig stora påsar med körsbär mer eller mindre varannan dag, förutom detta har jag också fått squash, sallad och massa andra småsaker som de kultiverar.

Judith

Jag har fått många nya vänner här som jag definitivt kommer hålla kontakten med. Hade jag haft mer tid på mig så hade jag stannat i Monsagro på detta projektet i en eller två månader till. För mig så har det verkligen varit hur perfekt som helst! Men viktigt om man väljer att åka hit är att man inte är rädd för att ta för sig och prata med folk. För även om de är öppna så är det viktigt att också du själv är öppen och tar för dig och startar konversationer osv.