PeaceWorks

Menu

“Glädjen jag kände var obeskrivlig!”

En spotifylista med 200 minuter musik på spanska, en genomgång av hela duolingos spanskakurs och jag kände mig knappt redo för min intervju. Jag hade ju inte pratat spanska ordentligt på flera år. Nervös som bara den öppnade jag Skype och började min intervju med PeaceWorks och Teusaradio, där praktikplatsen skulle vara. Vid slutet av intervjun fick jag veta att jag skulle få svar inom några dagar om hur det hade gått. 10 minuter efter avslutat samtal hade jag ett mail i min inkorg där det stod att jag hade fått praktikplatsen. Glädjen jag kände var obeskrivlig!

Jag bestämde mig redan innan jag landade i Bogotá att jag skulle hålla mig vaken. Hela dagen skulle jag kämpa för att så snabbt som möjligt vänja mig vid min nya dygnsrytm. Det var lättare sagt än gjort och vid 20-tiden gick det inte längre. Jag somnade snabbt och fick hela 3 timmars sömn innan de i lägenheten under oss bestämde sig för att ha livekonsert fram till klockan 5 på morgonen. Inte den bästa början och tanken ”vad har jag gett mig in på?” dök upp i huvudet många gånger den natten.


Takterassen där jag bor, fin utsikt och bästa roomies!

Men så fort helgen var över insåg jag att jag inte hade behövt oroa mig. Jag fick träffa Julian, som är en av grundarna av Teusaradio, och Laura, som skulle bli min kontaktperson. De tog med mig till radiostationen där jag fick möta resten av kollegorna och de hade alla tagit ledigt hela eftermiddagen för att lära känna mig. Vi satt i deras favoritpark och pratade om allt mellan himmel och jord för att lära känna varandra.

Teusaradio är en radiostation som drivs av unga som fokuserar på att genom podcasts främja kultur med syftet att förändra den sociala miljön. De engagerar sig för att skapa fredsutrymmen genom kommunikation mellan olika generationer och jobbar med mångfald i alla former.

Kommande vecka fanns inte en lugn stund. På Teusaradio händer det spännande saker varje dag! Jag fick träffa grupper som kom för att spela in podcasts om feminism, religion, kärlek, den väpnade konflikten i Colombia och mycket mer. Jag fick följa med till Universidad Nacional de Colombia, Colombias största statliga universitetet, för att få se en inspelning av universitets radio tillsammans med studenter och professorer. Jag fick vara med och anordna filmkvällar med intressanta filmer med diskussion efter.


Ajax, en av grundarna av Teusaradio, och jag.

Tillsammans med Sergio, en av de som jobbar på Teusaradio, gör jag filmer om olika ”casas culturales” dvs. kulturhus med inriktningar som musik, konst eller foto. Mina kollegor på Teusaradio har lärt mig producera film och jag har själv fått göra filmer om radiostationen, praktikantprogrammet och Bogotá.

Jag har även fått chansen samarbete med PeaceWorks genom deras fredsskola ”Hágale”. Tillsammans med fyra andra personer kommer jag under de kommande två veckorna att utbilda 26 stycken colombianska ungdomar i fred, konflikthantering och skapande av fredsprojekt. Ungdomarna kommer under utbildningen att skapa projekt som de sedan driver under 3 månader. Projekten ska främja fred och skapa möjligheter för konflikthantering på marginaliserade områden i utkanten av Bogotá, som exempelvis Ciudad Bolivar, San Cristobal och Fontibón.


Makthierarki – övning med Hágaledeltagare.

Under de nästan 6 veckor som jag har varit här, har jag hjälpt mina kollegor med sin engelska med våra obligatoriska (men roliga) engelska-luncher, jag har förbättrat min spanska och lärt mig colombianska fraser och skämt, och min spotifylista är redan full av colombiansk musik.


På Monserrate tillsammans med vänner från PeaceWorks.