PeaceWorks

Menu

Stipendier

Det finns många sätt att hitta sponsring för att åka utomlands genom PeaceWorks, och många olika ställen att söka stipendier och stöd ifrån. Här har vi samlat några användbara tips, råd, länkar och förslag som kan hjälpa dig på vägen! Ge inte upp, utan var kreativ och sök från så många olika ställen som möjligt. Använd listan på användbara hemsidor nedan för att söka efter de stipendier som passar just DIG och ditt utbyte. Kanske finns det något aktuellt projekt som funkar, eller kanske en stiftelse som stödjer ungdomar i kommunen där du är född?

Länsstyrelserna i Sverige. Förteckning över lokala stiftelser och fonder en kan söka. Du söker antingen ändamålsenligt eller efter en viss stiftelse.

Folke Bernadottes Minnesfond. Stiftelse där en kan söka resestöd. För dig upp till 25 år. Ansök senast 15 september eller 15 mars, beroende på när du ska åka. Många av PeaceWorks volontärer har fått stöd härifrån!

Olof Palmes Minnesfond. En stipendiefond för projekt som bland annat stödjer fred och internationell förståelse. Sista ansökningsdagen är 20 mars respektive 20 september.

Lions. Kolla om det finns en lokal Lionsklubb nära dig eller där du är uppvuxen. Kontakta dem och se om de kan tänka sig stödja din resa, kanske i utbyte mot exempelvis en föreläsning?

Rotary. Kontakta din lokala Rotaryavdelning för att se om det finns möjligheter för samarbete eller stöd. Rotary har även stipendier för personer mellan 15-19 år som vill åka på ett utbyte under skoltiden.

Sidas praktik- och stipendiesida. Sida finansierar fyra olika stipendier; Sidas resestipendium, Minor Field Studies (MFS), Linnaeus-Palme och Athena. Även om Sida bekostar dessa stipendier handläggs samtliga av Universitets- och högskolerådet, där du också finner mer information om de olika ansökningsprocesserna. Dessutom finns ett journaliststipendium som söks genom Hiertanämnden.

Syoguidens stipendiesida. Här finns en massa bra info om olika stipendier och fonder!

My Tellus. Tips från en som varit på ett utbyte och som sökt pengar för det!

Global Grant. Här finner du stipendier och bidrag för dig själv och din familj. Anslag till skolor, föreningar, företag och organisationer. GlobalGrant innehåller information om svenska och utländska stiftelser och fonder.  Det finns också ett verktyg för medlemmar där man får hjälp att enkelt göra ansökningar och presentationer.

Stipendier.se. För de allra flesta ändamål finns möjligheter att hitta stipendier. Här kan du hitta det som inte går att hitta genom att tex söka med automatiska söktjänster. Kostar 250 kronor.

Andra idéer som kan vara till hjälp:

Och så några böcker…
Följande böcker som du kan hitta på biblioteket kan vara till hjälp i sökandet av stipendier:

Vad ska du tänka på när du söker stipendier eller stöd
Att söka stipendium ger oftare än en tror bra resultat och det går att sänka deltagaravgiften rejält. Börja att söka stipendier i god tid, om du har möjlighet. Gör en lista på intressanta projekt och kolla upp olika ansökningsdatum. För stipendier kan proceduren vara ganska olika från fall till fall. Läs noggrant igenom instruktionerna så du vet vad de vill ha svar på. Om det inte står stå tydligt, så skriv ett presentationsbrev där du beskriver vem du är och vad du planerar att göra. Det går bra att ha ett grundbrev men det är viktigt att anpassa det något till varje enskild ansökan så att bidragsgivaren känner att du har skrivit en personlig ansökan. En annan rekommendation är att alltid ringa först och prata med den som är ansvarig för ansökningarna. Då får du en personlig kontakt med dem samt kan få värdefulla tips som det inte alltid går att läsa sig till.

Tänk på att få att det ofta är bra att få med följande punkter i presentationsbrevet:

Desto mer kreativ och desto fler ansökningar, desto större chans har du att lyckas!

Slutligen: GE INTE UPP! Du kommer kanske få många nej i början och det kan kännas svårt men ge inte upp. Att åka iväg och jobba som volontär är något unikt och väldigt viktigt både för dig och de du kommer träffa under volontärtiden och det gäller att få bidragsgivare att förstå det. Du kommer lära dig mycket som du kan dela med dig av när du kommer hem och det kommer att berika ditt liv!

Lycka till!