PeaceWorks

Menu

Vår jävla vardag

Min Skola startades 2017 och drivs från PeaceWorks kontor i Malmö. Under hösten 2017 och våren 2018 utvecklade PeaceWorks, tillsammans med tre skolor i Malmö, idéen om en antirasistisk skola och har i samarbete med dessa tagit fram material och metoder för att kunna motverka rasismens olika uttryck. Projektet innehåller en utbildning för lärare och en metodbok med tips och övningar. Materialet lägger fokus på hur en kan prata om och motverka rasismen i skolan.

Nu är projektet Min Skola inne på sitt tredje projektår. Under de två tidigare åren har vi pratat mycket med både vuxna och ungdomar och insett behovet av att nå ut till en bredare publik, alltså allmänheten utanför skolans värld. Vi vill koppla ihop våra lärdomar och erfarenheter med riktiga röster och historier och på det sättet tillgängliggöra en plattform för ungdomar att äga samtalen, på egna villkor. En plattform där man får en trygg plats att prata om vad man upplever i sin vardag och hur detta påverkar en, samtidigt som man får en möjlighet att diskutera med likasinnade och jämnåriga personer. Det var här idéen om en dokumentärfilm föddes.

Detta är filmen “Vår jävla vardag”

Tillsammans med 5 deltagare från södra Sverige och produktionsbolaget Studio Ateljén har vi under projektets tredje år skapat dokumentärfilmen Vår jävla vardag.

Genom spoken word, personliga intervjuer och panelsamtal berättar filmens deltagare om hur strukturell rasism tar sig uttryck i deras vardag. Tillsammans diskuterar de vad rasifiering innebär, alla dumma frågor de brukar få, diskrimineringen i skolan, samhällets förväntningar och den antirasistiska kampen.

Filmen har premiär i juni 2020. Checka kalendern för att se när nästa visning äger rum.

Community

Tillsammans med filmen Vår jävla vardag skapas ett community på olika digitala plattformar. Om du är nyfiken på filmen, processen och projektet så följ gärna oss på Instagram: @varjavlavardag

Filmen kommer ha premiär sommaren 2020

Kontaktuppgifter

mail: malmo@peaceworks.se
telefon: 0707-409979
besöksadress: EC1, Baltzarsgatan 18, Malmö
postadress: PeaceWorks Sweden, Baltzarsgatan 18, 211 36 Malmö