PeaceWorks

Vi arbetar med två fredsprojekt för unga i Colombia med stöd från Sida. Nu försvinner stödet. 

La Mixera jobbar med unga frihetsberövade personer genom projektet Relatos Internos. 60% av personerna på ungdomsanstalter är även offer av den väpnade konflikten. Många lever där med sina barn. Relatos Internos gör ett viktigt arbete inom fredsprocessen – att arbeta med reparativ rättvisa med ungdomar. Relatos Internos har bland annat skapat en podcast inom den Colombianska sanningskommissionen, genom våra projekt. 

 

Foto: La Mixera
På kvinnoanstalten för unga tjejer i Manizales. Foto: La Mixera

 

Vi har pratat med Ana María Caballero, en av grundarna av organisationen.

Vilka framgångar har Relatos Internos haft?

Relatos Internos är ett projekt för audiovisuellt skapande, som arbetar med frihetsberövade ungdomar på ungdomsanstalter i Colombia. 

Vi strävar efter att stärka arbetet för reparativ rättvisa, fredsbyggande,och att etablera aktiva kommunikationskanaler som humaniserar erfarenheterna och livsvalen för de frihetsberövade unga, samt försvarar deras rättigheter. Relatos Internos är tydliga med att de inte rättfärdigar brotten de unga har begått, utan de arbetar reparativt, och arbetar med att fokusera på grunden, och strukturerna kring varför de hamnat i en brottslig situation, och hur de kan ta sig ur det när de avtjänat sitt straff. 

Projektet har sedan starten 2017 uppnått flera betydande framgångar. För det första har nära 400 ungdomar deltagit i processer kring kommunikation, dialog och konstnärligt skapande. Genom att använda konst som verktyg för fritt uttryck och identitetsstärkande har dessa ungdomar kunnat utöva sin yttrandefrihet och delta aktivt i samhällsbyggande genom audiovisuella medier, radio, grafisk konst och musik.

En annan framgång för projektet är att de på olika sätt producerat innehåll som speglar erfarenheterna och perspektiven hos ungdomarna; hittills har 20 kommunikativa verk producerats, inklusive en ljudproduktion i samband med Sanningskommissionen, skapandet av radiostationen kallad ”Radio Relatos”, tre musikalbum och en toolbox för rättighetsstärkande. Programmet har dessutom lyckats sprida dessa verk på tio nationella och fyra internationella utställningar, vilket har ökat synligheten för projekten och ungdomarnas röster.

Dessa framgångar ligger i linje med det huvudsakliga målet att ge frihetsberövade ungdomar i Colombia möjlighet att utöva ett aktivt och systemkritiskt medborgarskap inom Systemet för Ungdomsstraffansvar (Sistema de Responsabilidad Penal Adolescente – SRPA).

 

Foto: Julia ErikssonLa Mixera/Relatos Internos
”Varför händer det här mig?” – överstruket och ändrat till: ”Varför lär jag mig det här?”. En konstnärlig workshop som handlar om strukturer och ansvar. Foto: Julia Eriksson.

Genom konstnärliga workshops betonas konstens viktiga roll som en reparativ komponent i ungdomarnas utveckling, vilket presenterar en innovativ och användbar vision för hanteringen av deras processer både inom och utanför anstalterna.

Slutligen har programmet bidragit till att skapa nätverk och diskussionsplattformar på nationell och internationell nivå. Det har underlättat interaktionen mellan frihetsberövade, civilsamhället och andra aktörer. Programmet har också dokumenterat sin påverkan i dokumentärer, en vetenskaplig publikation och en virtuell plattform. Fem stipendier från Kulturministeriet har tilldelats projektet, vilket visar på erkännandet och det institutionella stödet för programmet. Dessutom har projektet fått stöd från PeaceWorks och ForumCIV under fyra efterföljande år.

”Relatos Internos” är ett exempel på hur konst och kommunikation kan vara kraftfulla verktyg för förändring och rehabilitering, och hur de kan bidra till att forma en rättvisare och mer inkluderande framtid för Colombias unga.

Foto: La Mixera
”Låt inte kedjorna hindra dig från att uppfylla din dröm” foto: La Mixera.

Varför är det viktigt att upprätthålla finansieringen av projektet från internationellt samarbete?

Projektet arbetar inom ramen för Systemet för Ungdomsstraffansvar (SRPA), som skapades genom Barn- och ungdomslagen (Lag 1098 från 2006). 

Detta system har varit en föregångare för reparativ rättvisa i landet, och dess humanistiska bestämmelser har formellt övergett de rättsliga principer som främjade förmyndaraktig, paternalistisk och bristfällig behandling av barn, ungdomar och unga lagöverträdare, vilket var fallet med den så kallade ”Barnkoden” från 1989. Trots detta visar olika rapporter och fältarbete från La Mixera att de juridiska bestämmelserna är långt ifrån implementerade i verkligheten. Defensoría del Pueblo Colombias Juridiska Ombudsman)  benämnde 2015 situationen som en ”kris i SRPA”, vilket har lett till omfattande kränkningar av de grundläggande rättigheterna för många frihetsberövade ungdomar.

I praktiken har frihetsberövandet i Colombia inte fungerat som en restaurativ process – utan som en mekanism för social kontroll. Det hindrar ungdomarna från att fullt ut åtnjuta sina rättigheter inom systemet. Detta selektiva frihetsberövande kriminaliserar dessutom fattigdom, liknande situationen i det vuxna rättssystemet.

 

Foto: La Mixera
Foto: La Mixera

 

Relatos Internos har identifierat historiska och systematiska brister inom SRPA, vilket innebär att ungdomarna inte har tillgång till effektiva mekanismer för att påverka sin omgivning. Detta förnekar dem möjligheten att utöva ett aktivt och kritiskt ungdomsmedborgarskap inom systemet.

Med detta i åtanke är det avgörande att upprätthålla finansieringen av projektet från internationellt samarbete av flera skäl:

  1. Reparativa processer: Sedan 2017 har projektet bidragit till reparativa processer för hundratals frihetsberövade ungdomar genom att erbjuda verktyg för fritt uttryck, identitetsstärkande, erkännande av deras rättigheter och medborgerligt deltagande genom konst. Dessa insatser främjar ungdomarnas personliga och sociala utveckling och skapar en mer rättvis och jämlik miljö.
  2. Försvar av rättigheter: Projektet prioriterar att:
  • Göra “murarna” mellan de frihetsberövade ungdomarna och deras samhällen genomträngliga.
  • Skapa konstnärliga och kommunikativa färdigheter.
  • Att arbeta humaniserande och motverka stigmatisering.
  • Bygga försoning.
  • Tillämpa metoder med fokus på reparativ rättvisa.
  • Att genom berättelser och historier stärka självbilden, social sammanhållning och återställande av sociala relationer.

 

Foto: La Mixera

 

Fortsatt finansiering skulle möjliggöra utvecklingen av projekt med nya deltagare, expandera räckvidden och öka dess positiva påverkan. Vi strävar efter att göra en positiv skillnad i de ungas livssituation genom:

  • Att motverka stigmatiseringen av frihetsberövade ungdomar i ett samhälle som ofta dömer och marginaliserar dem.
  • Att bekämpa stigmatisering kring fattigdom och synliggöra de brister och misslyckanden som staten har när det gäller ungdomars utbildning, hälsa och rättigheter i allmänhet.
  • Att skapa konstnärliga, skapande utrymmen som öppnar en kommunikationskanal mellan dessa ungdomar och de som utformar policys för dem.
  • Att följa upp vissa ungdomars processer efter att de lämnat systemet.
  • Att bidra till diversifieringen av pedagogiska aktiviteter som ingår i Oferta Institucional* och som förstärker föråldrade könsroller.

För organisationen är det av yttersta vikt att delta i diskussionerna och utformningen av hur restaurativ rättvisa implementeras i Colombia, då vi anser oss ha den nödvändiga expertisen och kunskapen för att nya visioner, konster och yrken ska bli en del av systemets restaurativa strategi.

Slutligen är finansiering från internationellt samarbete avgörande för att befästa och utöka projektets framgångar. Vårt ursprungliga slutdatum för projektet sträckte sig till 2025. Det ekonomiska stödet har också underlättat skapandet av nationella och internationella nätverk. Fortsatt finansiering skulle säkerställa projektets stabilitet och tillväxt, så att fler ungdomar kan dra nytta av dessa transformativa initiativ och att de framsteg som har uppnåtts blir hållbara på lång sikt.

 

Ana María Caballero Foto: privat
Ana María Caballero, medgrundare av La Mixera. Foto: La Mixera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kan du stötta projekten i Colombia? 

Genom att donera pengar genom koden nedan, går stödet direkt till projekten i Colombia, och de kan genomföra fler aktiviteter genom sina projekt. Stötta, engagera, och sprid informationen om nedmonteringen till andra.

 

Text: Julia Eriksson, intervju med Ana María Caballero.

swish colombia

  • Oferta Institucional är ett system med syfte är att vägleda, tjäna, påverka och omvandla levnadsvillkoren för offren för den colombianska väpnade konflikten, för att bidra till ett effektivt åtnjutande av deras rättigheter.
sv_SESV