PeaceWorks

Menu

Det är inte försent – det är bara början.

I söndags var dagen då freden i Colombia skulle firas. Fredsavtalet som regeringen och gerillan redan skrivit under skulle röstas igenom av folket. En av världens längsta konflikter skulle äntligen nå sitt slut. Men firandet uteblev och fredsavtalet fastnade på mållinjen, tillsammans med det hopp som miljontals colombianer burit på de senaste månaderna.

Efter fyra års fredsförhandlingar var eldupphör äntligen ett faktum och fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC påskrivet. I söndags, den 2 oktober 2016, var det dags för det colombianska folket att säga sitt och freden i Colombia skulle firas på riktigt. Äntligen skulle en av världens längsta konflikter nå sitt slut. Men istället visade valresultatet att konfliktens huvudaktörer misslyckats med att övertyga sitt folk.

Valdeltagandet var lågt och mindre än 37% av befolkningen deltog i folkomröstningen. 18,42% av dessa röstade nej till fredsavtalet och 18,26% röstade ja. Vinstmarginalen skulle kunna översättas till landets polarisering som idag kan liknas vid en nationell kris.

Valresultatet fördelat på landets regioner tyder på att majoriteten av de som röstade nej till avtalet befinner sig i de av konflikten minst drabbade områdena, där kriget bevittnas från en TV-skärm, medan majoriteten av de som röstade ja verkar vara samma personer som tvingas uppleva krigets skott dagligen. Offren för Colombias väpnade konflikt röstade överväldigande ja till fredsavtalet, samma offer som såväl före folkomröstningen som nu får lida av konsekvenserna av beslut tagna av andra.

Idag kan vi kan tänka oss att många av er som kämpat dag och natt för att fredsavtalet skulle träda i kraft ifrågasätter värdet av att fortsätta kämpa, att konfliktens offer som röstade ja ställer sig frågan: vem står vid vår sida idag? Vi kan tänka oss den sorg och rädsla som så många colombianer idag känner. Vi vill att ni ska veta att idag, imorgon och därefter fortsätter vi att satsa på er, för vi vet att om någon kommer lyckas skapa ett bättre Colombia, där alla får plats, så är det ni.

Det är inte försent, det är bara början.