PeaceWorks

Menu

“Jag överlevde vintern”

I veckan fick vi på Stockholmskontoret ett glädjande besök av vår inkommande volontär från Taiwan, YingTing Chen. Hon har nu spenderat åtta månader på Löftadalens folkhögskola i Åsa på västkusten och kommer att vara i Sverige i ett år. 

YingTing_9
YingTing i Abisko, norra Sverige.

”Jag förväntade mig faktiskt att inte överleva vintern, men när jag kom insåg jag att det inte var så farligt och att jag faktiskt älskar snö”, säger YingTing med ett leende när vi tar kaffe och slår oss ned i köksbordet.

Olika kulturer möts

På folkhögskolan där YingTing gör sitt utbyte har hon mest jobbat med engelska- och matematikundervisning och så ansvarar hon för fika varje dag tillsammans med en annan volontär. YingTing har hunnit med en hel del; hon har hållit i flera lektioner där hon pratat om Taiwan för klasserna på skolan och bjöd in alla på skolan att fira det kinesiska nyåret. Då bjöd hon på lyckokakor och lärde dem som ville att skriva kalligrafi. Hon bjöd även in PeaceWorks övriga volontärer till Löftadalen för några dagars workshop och diskussioner om Sverige och hur det är att vara volontär.

”Till vissa pass bjöd vi även in en SFI-klass så kunde vi tillsammans diskutera upplevelsen av Sverige och att hamna i ett nytt land.”

YingTing_4
Här har YingTing ordnat fika för “openstage” där de tillbringar mycket tid till att lära sig baka nya saker.

På resande fot

YingTing hade varit i Europa en gång innan hon kom till Sverige, då var hon i Spanien under en kortare resa men nu har hon utnyttjat tiden väl och inte bara rest runt i Sverige under sina månader här, hon har också varit i Danmark, London, Rom och Polen.

”Det är så många lov på en folkhögskola, jag har hunnit med så mycket!”

Dessutom har hon hunnit med att se Abisko, Kiruna och Piteå.

”Jag valde att åka till Sverige eftersom det är berömt för att vara ett välfärdssamhälle. Jag är intresserad av ideella organisationer och utbildning och hoppas ta med mig erfarenheterna jag fått i Sverige hem.”

I Taiwan har YingTing läst statsvetenskap och jobbat för en ideell organisation. Nu hoppas hon kunna ta med sig konceptet med folkhögskolor till Taiwan. Där finns inte skolor som på samma sätt låter elever fördjupa sig i något de är intresserade av under ett år.

”Många säger att det är deras bästa år, jag tror att det är bra att få den tiden att utveckla ett intresse.”

Att tro på sig själv

YingTing skulle gärna stanna längre i Sverige och lämna något för nästa års volontärer att jobba vidare på. Precis som andra volontärer upplever hon att det är först när en varit ganska länge i ett land som en verkligen kan börja förstå det och själv agera och inte bara titta på.

”Det jag kommer ta med mig är att du kan göra vad du vill. Till en början var det svårt att veta vad som var möjligt att göra innan jag kände till skolan och landet men nu stämmer det verkligen. Även om det är svårt i början så kan du göra väldigt mycket bara du själv tror på det, till och med när du är i ett nytt land och inte vet hur saker fungerar. Du får testa och se vad som går.”

Förutom den nya insikten finns det vissa andra saker YingTing vill ta med sig:

”Osthyvel! Och de svenska efterrätterna, i Sverige bakar folk så mycket, jag gillar det. Ärtsoppa vill jag också lära mig att göra.”

Så tittar hon på klockan och måste gå mot centralen, YingTing ska tillbaka till Löftadalen.

”Det börjar bli vackert nu när vintern är över, då är västkusten det vackraste i Sverige.”, säger YingTing

Yingting_1

Vill din skola eller organisation ta emot en internationell volontär i ett kulturellt utbyte? Hör av dig till kajsa.stenberg@peaceworks.se