PeaceWorks

Menu

En glimt av ung energi

Stockholmskansliets volontärsamordnare Kajsa Stenberg och kanslichef Sofia Gadelii var på besök hos två av våra samarbetsprojekt – Kigamboni Community Center och Watoto Weto i Tanzania. Här följer Kajsas reportage från besöket.

Twebb2Sofia Gadelii, Severin Mapunda, Kajsa Stenberg och Rama Mlegelo

Varm sand yr runt i eftermiddagshettan när en grupp ungdomar börjar hjula, stå på händer och göra upphopp i ett hörn av innergården på Kigamboni Community Center. I ett annat hörn hörs gitarrspel och falsettsång. En annan grupp unga tränar på sin dans inför ett uppträdande senare i veckan. Några små barn försöker ihärdigt utföra samma slags akrobatik som de stora barnen och kastar sig fnissandes hit och dit. När min kollega försöker sig på ett litet improviserat dansmove tjuter barnen av skratt. Det är aktivitet på gång i varje vrå.

Detta kultur- och aktivitetscenter ligger i hjärtat av Kigamboni som är ett kvarter nära en av hamnarna i Dar Es Salaam, eller Dar, som det förkortas. Som förstagångsbesökare i Tanzania förundras jag över att detta grannskap känns som en by med en alldeles särskild gemenskap. Hit kommer barn och unga från Kigamboni för att få läxhjälp efter skolan, för att utveckla sina konstnärliga talanger och engagera sig i olika kulturaktiviteter som dans, musik och akrobatik. Här erbjuds de en plats att utvecklas och träffas, att vara unga och att få bygga sin egen framtid i en gemenskap som utgår från unga tanzaniers drömmar.

Twebb1Musik – en av många aktiviteter på Kigamboni Community Center

I en helt annan del av Dar Es Salaam ligger Watoto Weto, ett center för föräldralösa barn och ungdomar. Centret består av några lokaler och ligger på en lummig höjd bredvid en motorväg där kommersen och minibusstrafiken är i ständig rullning. En stor kyrklokal ligger granne med Watoto Weto. Dagen för vårt projektbesök hördes vackra, livliga och stämningsfyllda sånger från en begravningsceremoni i kyrkan. Watoto Weto – som på swahili betyder ”våra barn” – stödjer och sponsrar skolgång för barn utan familj och erbjuder en trygg plats för unga som tidigare levt på gatan, varit inblandade i kriminalitet, droger och trafficking.

Watoto Weto har några få anställda (exempelvis socialarbetare och en husmor) och förlitar sig på privata donationer och fadderverksamhet för att få verksamheten att gå runt och för att kunna erbjuda barnen fortsatt skolgång. Några tjejer sitter i ett av husen och får stiligt nagellack påmålat av en amerikansk volontär. De är tjejer från folkgruppen Masai som kommit till Dar Es Salam av olika sociala och ekonomiska anledningar. Några av dem levde på gatan under hårda och utsatta förhållanden men kom i kontakt med socialarbetare och blev erbjudna att bo på Watoto Weto. Nu bor de tillsammans, åtta tjejer i ett rum och har daglig kontakt och stöd av både tanzanska och internationella volontärer.

Twebb5Ett av klassrummen på Watoto Weto

Flera personer som växt upp på centret från barndom till vuxenlivet väljer att stanna kvar och hjälpa de andra barnen till en stimulerande och trygg vardag.

 

Vill du bli volontär på Kigamboni eller Watoto Weto eller har andra frågor? Ring oss på 08 516 05 58 eller maila info@peaceworks.se

Text: Kajsa Stenberg
Bild: Sofia Gadelii