PeaceWorks

Menu

Inspireras av Santiago, fredsarbetare i Colombia – Världens Koll Almedalen

Om bara några dagar är det dags för PeaceWorks seminarium i Almedalen med vårt informationsprojekt ”Världens koll” om ungas roll som fredsaktörer. Santiago och Annie är inbjudna från Colombia för att prata om deras egna erfarenheten från både konflikten och den pågående fredsprocessen med fokus på unga aktörer för fred. Här får ni lära känna Santiago genom våra tre snabba frågor!


Santiago och Annie, fredsarbetare i Colombia

Varför började du Santiago engagera dig för fred i Colombia och hur är du engagerad idag?

Jag började arbeta för fred i Colombia då jag såg det som det enda sättet att förändra de politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utmaningar som finns i mitt land. Idag arbetar jag för att ungdomar ska vara inkluderade i implementeringen av fredsavtalet, vilket är nödvändigt för att fortsatt skapa förändringar och fred i Colombia.

Varför är det viktigt att unga är med i fredsprocesser tycker du?

Om vi ska få slut på ett krig som har påverkat generationer av Colombianer under mer än ett halvt sekel måste vi se till att fredsprocessen involverar och gynnar de unga. I vårt land är freden ung, fred är ett nytt sätta att försöka finna en lösning på konflikterna i det colombianska samhället. För att denna väg ska fungera på sikt så måste vi ungdomar utgöra en del av fredsrörelsen.

Hur tror du att unga skulle kunna inkluderas mer i fredsprocessen?

För det första så måste vi ungdomar stärka civilsamhället för att få inflyttande vid beslutsfattande. För det andra måste beslutsfattarna förstå att fred byggs tillsammans med oss unga och de måste därför ge oss verktyg och möjligheter att delta i fredsprocessen.

Är du också intresserad av ungt fredsengagemang? Varmt välkommen till Almedalsveckan på Gotland till våra två seminarium med Santiago och Annie:

3 juli: We are young: the role of youth in promoting peace
5 juli: The role of youth in achieving peace in Colombia

Håll dig också uppdaterad i våra sociala kanaler för mer om PeaceWorks i Almedalen och om Santiagos och Annies fredsarbete!