PeaceWorks

Menu

Kostnadsfritt utbyte i Litauen redan nu i vår- endast 3 platser!

I EU-programmet “Erasmus+” ingår EVS (European Voluntary Service) som innebär att ungdomar mellan 18 och 30 har möjlighet att åka på olika utbyten. Här har du möjlighet att arbeta, skaffa värdefull erfarenhet inför framtida jobb, vara en del olika projekt samt få en ökad kunskap inom olika ämnen. EVS-utbytena sträcker sig i 6 månader och är helt kostnadsfria, med fickpengar som betalas ut varje månad. Just nu har vi på PeaceWorks ett samarbete med två olika projekt i Litauen.

Det första projektet ligger i staden Kaunas som är landets näst största efter huvudstaden Vilnius. Projektet ”Vsl meda project” arbetar med terapi och rehabilitering genom konstformen ”Ebru art” som är en teknik där man målar på vatten. Konsttekniken är sedd som en ickeformel utbildning där ungdomar kan vara delaktiga och få utlopp för sin kreativa sida. Projektets mål är att nå ut till människor genom denna typ av terapi oberoende av hur individens sociala situation ser ut. Tekniken används även vid medicinska intuitioner för både vuxna och barn med olika sjukdomar samt människor med funktionsvariationer. Organisationen anordnar olika typer av läger som ungdomar upp till 14 år kan medverka på. Vid detta projekt kan man som volontär välja att vara mer delaktig i de aktiviteter som man känner sig mest intresserad av då variationen är stor. Det uppskattas även om du kommer med egna idéer och initiativ trots att du i första hand är där som stöd och inte anställd. Är du intresserad av hur du kan använda konst som en typ av terapi så är detta projektet för dig!

Det andra projektet ligger i en liten stad som heter Kaisiadorys som har ca 8500 invånare. Detta projekt är på ett socialt centrum som anordnar olika typer av aktiviteter för barn och ungdomar med eller utan funktionsvariationer.  Huvudaktiviteten som centret har är deras dagliga verksamhet där personalen är med och stöttar ungdomarna i deras vardag. På ett utbyte här får man en fördjupad kunskap inom olika typer av hantverk så som keramik, sömnad, trädsmide och papperskonst då centret fokuserar mycket på estetiska aktiviteter. Hur mycket tid som ägnas åt dessa aktiviteter är väldigt individuellt då du själv får vara med och ta mycket initiativ och beslut gällande egen roll. Det är även mycket fokus på aktiviteter så som basket, pingis och andra sporter. Utöver den dagliga verksamheten har centret även andra aktiviteter som t.ex. sommarläger, picknickar och utflykter.

Ansökan

Vill du veta mer om projekten är det bara att kontakta oss på: info@peaceworks.se och nasma.salim@peaceworks.se

Om du vill söka direkt så tar vi gärna emot ditt CV tillsammans med personligt brev till samma mailadress!