PeaceWorks

Menu

Nystart för vårt Internationella praktikprogram!

Är du intresserad av att på djupet förstå mer om globala maktstrukturer och internationella samarbeten? Vill du få erfarenheter i en internationell miljö där du lär dig om arbetet i en lokal kontext? Då är detta ett program för dig!

Vad? Ett utbildningsprogram med praktik på ett internationellt projekt.

När? I oktober 2018 t om juni 2019.

Hur? Tre utbildningstillfällen, fem månader på projekt utomlands samt kurs vid hemkomst.

PeaceWorks internationella program inkluderar en gedigen utbildning i global rättvisa där vi går igenom globala maktstrukturer, normkritik och projektledning ur ett dekolonialt perspektiv. Det finns inga krav på förkunskaper för att gå våra program.

I programmet ingår en fem månaders vistelse på ett projekt där du får djupare förståelse för och erfarenhet av en kontext och det temaområde du är intresserad av. På fem månader kommer du även in i en vardag, lär dig om arbetet och engagemanget i organisationen, samt lära känna massa nya människor.

När du kommer hem har du möjlighet att skapa och driva ditt eget projekt baserat på dina erfarenheter från programmet. PeaceWorks stödjer dig då ekonomiskt och hjälper dig att utföra ditt projekt.

Programmet vänder sig till unga mellan 18 och 30 år och projekten vi erbjuder har följande temaområden; ungas organisering, ”local community building”, kvinnors rättigheter och alternativ utbildning. Efter att programmet är avslutat får du ett intyg på din utlandsvistelse och diplom som visar på att du tagit del av de olika kurserna som ingår i programmet. Kurserna har både teoretiska som praktiska inslag och interaktiva övningar är en viktig del av vårt utbildningskoncept. Det ingår även språkundervisning beroende på vilket temaområde och land som du har valt.

Vad kostar det?
32 000 kr. Vad ingår?

 • Totalt 10 dagars utbildning
 • 5 månader på volontärprojekt*
 • Helpension under kurstillfällena (om du inte bor i Stockholm)
 • Handledning på projektet
 • Boende i värdlandet
 • Hämtning/lämning flygplatsen i projektlandet
 • Försäkring under projektperioden
 • Kort språkkurs innan avresa
 • Kursmaterial

Du betalar själv för resa, visum och vaccinationer, samt resa till och från kurstillfällena i Sverige. I Tanzania, Peru och Marocko ingår även mat i avgiften.

*För Israel/Palestina gäller 3 månader i landet + 2 månaders praktik på en organisation i Sverige med koppling till sociala projekt i Palestina. Denna praktik är förlagd till Stockholm och boende ordnar du själv med. PeaceWorks står för en del av resekostnader inom Stockholm.

Upplägg

Oktober, 3 dagar.
Globala maktstrukturer
Kolonialism och kolonialitet
Ekonomisk ojämlikhet
Normkritik, intersektionalitet och antirasism

November, 3 dagar
Projektledning – att driva ett fredsprojekt
Ickevåld – att agera mot våld och orättvisor

December, 2 dagar
Förberedelse inför resan – praktiska förberedelser och att hantera utmaningar
Kommunikation och samarbete och Intensivkurs i språk (swahili, arabiska eller spanska)

Januari – maj
Volontärutbyte med PeaceWorks samarbetsorganisationer i Marocko, Israel/Palestina, Peru, Kenya eller Tanzania.

Maj/juni, 2 dagar

Hemkomstkurs – utvärdera praktiken, bygga vidare på engagemang och skapa egna projekt för fred.

 Om projekten

Våra samarbetsorganisationer är liksom PeaceWorks icke-vinstdrivande, religiöst och politiskt obundna. Kostnaderna i länderna är väldigt olika men deltagaravgiften är samma för alla projekt. Det betyder att du som praktikant på vissa projekt behöver stå för mat själv. För fler frågor om nedanstående projekt och länder ring oss så berättar vi mer!

Aldea Yanapay, Cusco, Peru
En ideell organisation som arbetar för barns och ungas rätt till fritid och kunskap genom informellt lärande så som teater, musik och meditation. Aldea består av två skolor, en på landsbygden och en i staden. Där får barn och unga utrymme och möjlighet att utvecklas kreativt och öka medvetenheten om sig själva och sin omvärld. Här hjälper du som praktikant till med aktiviteter kring exempelvis ledarskapsutbildningar för unga, administration och kommunikation och utbildningsprojekt för barn och unga.

United Planet, Tanzania
Organisationen arbetar bland annat med volontärutbyten och stöttar sociala projekt som drivs av unga i Arusha och Bagamoyo. Fokus för projekten är bland annat sexuell och reproduktiv hälsa och att stärka unga människors självkänsla, självständighet och drivkraft att skapa egna projekt och sysselsättning. Här kommer också projektledning tillsammans med tanzaniska unga ingå i arbetsuppgifterna.

Association for Arab youth – Baladna, Haifa, Israel
En organisation som driver flera utbildningsprojekt med fokus på att stärka makt och inflytande för unga palestinier i Israel. Baladna håller workshops i bland annat social aktivism både nationellt och lokalt. Som praktikant kommer du t ex hjälpa till med deras olika aktiviteter och events och hjälpa till med administration och informationsspridning. Projektlängden är tre månader då det är längsta tiden en kan få vistas i landet på grund av visumregler. Resterande två månader sker praktiken på organisationen Palestinagrupperna i Stockholm.

Farah Association, Essaouira, Marocko
En ideell ungdomsorganisation som arbetar med ungdomsfrågor och utbildning i deras lokalsamhälle. I samarbete med landets skolmyndighet har organisationen olika projekt som syftar till att stärka ungas position i samhället. Detta görs både genom utbildning i bland annat språk samt genom att projekt med ungas organisering i fokus. Ett exempel är projektet English street school som är initiativ som går ut på att barn och ungdomar upp till 17 år ska få möjligheten att lära sig engelska på fritiden. För att göra det tillgängligt för alla använder de sig av stadens gator och innergårdar för att skapa klassrum.

Women’s Empowerment Link (WEL), Nairobi, Kenya

Organisationen arbetar med stärkandet av kvinnors rättigheter och möjligheter i Kenya. WEL:s huvudfokus ligger på att ge kvinnor egen makt inom det ekonomiska, sociala och politiska livet. Dom jobbar för att fler kvinnor ska ta plats i politiken, förebygga sexuellt och könsbaserat våld riktad mot kvinnor och flickor och för att hjälpa unga kvinnor att skapa hållbara försörjningsmöjligheter. Har du som praktikant IT-kunskaper och är duktig på social media och kommunikation är det särskilt uppskattat för WEL!

 

Hur ansöker du?
1. Använd ansökningsformuläret och Ansök direkt på vår hemsida.

 1. I ansökan (den ruta där du motiverar din medverkan) beskriver du varför du vill gå programmet. Där skriver du också det land du är mest intresserad av och varför.
 2. När vi fått in din ansökan kallar vi på intervju för att lära känna dig bättre och för att berätta mer om PeaceWorks och upplägget på programmet.

Vi meddelar dig 1-2 veckor efter sista ansökningsdatumet om du är antagen till programmet. Har du frågor hör gärna av dig till oss på PeaceWorks i Stockholm på volontar.stockholm@peaceworks.se, tel: 0707 52 96 61 eller till den internationella samordnaren kajsa.stenberg@peaceworks.se, tel: 0707 52 96 63.