Vårt arbete
Vårt arbete riktar sig främst tillunga mellan åldrarna 13-35. Därutöver arbetar vi även direkt med andra aktörer vars främsta målgrupp också är unga. Det innebär att vi arbetar med unga vuxna och vuxna som arbetar med unga, så som fritidspedagoger, lärare, ungdomsledare etc
I arbetet mot att nå vår vision vägleds vi av följande perspektiv och verktyg:
PeaceWorks förstår att normer ligger till grund för hur vi agerar i olika kontexter och är en viktig del i hur samhällen är uppbyggda. Vi ser därför inte normer som något dåligt per se. Däremot utgår PeaceWorks ifrån att destruktiva normer ligger till grund för att det kulturella, strukturella och i sin tur direkta våldet legitimeras.
PeaceWorks arbetar normkritiskt genom att ständigt reflektera över och granska de normer som ligger till grund för t.ex. rasistiska, sexistiska och koloniala strukturer. Vårt arbete går alltså ut på att bland annat ifrågasätta och utmana de normer som påverkar vad vi förstår som normalt/naturligt och vad som äravvikande/onaturligt.
På PeaceWorks använder vi ett intersektionellt perspektiv som verktyg för att förstå just hur olika maktordningar påverkar människors liv olika, med andra ord hur olika faktorer ligger till grund för en ojämn fördelning av makt och resurser.
Vi arbetar därmed systemkritiskt och utgår ifrån att ekonomisk ojämlikhet och orättvisa maktförhållanden är en vålsstruktur som motverkar en rättvis och hållbar värld i fred.. För att nå en rättvis värld måste även en rättvis fördelning av makt och resurser ske.
Ett postkolonialt perspektiv genomsyrar hela PeaceWorks verksamhet och är en central utgångspunkt för organisationens arbete.
Postkolonial teori betonar att kolonialismen, trots dess formella avverkning, fortfarande präglar vår värld genom sitt arv, det globala ekonomiska systemet, existerande maktstrukturer och attityder.Vi anser alltså att det är svårt, om inte omöjligt, att förstå världen idag och jobba med fredsfrågor (såväl lokalt som globalt) utan att adoptera ett postkolonialt perspektiv.
Se avsnittet om våra fokusområden för konkreta exempel på hur det postkoloniala perspektivet genomsyrar vårt arbete.
I vårt arbete arbetar vi främst med tre fokusområden
Vi lever i en patriarkal värld, vilket innebär att den juridiska, ekonomiska och politiska makten i huvudsak fördelas till, och gynnar män. Vi menar att även Sverige fortfarande påverkas starkt av patriarkala strukturer, trots att de formella lagarna grundar sig på principer om allas lika värde. Strukturer (formella och informella) och normer som, baserat på kön, reglerar fortfarande människors livsmöjligheter och vardag.
PeaceWorks erkänner inte heller det binära könssystemet* och motsätter sig idén om att det skulle vara något annat än en socialt konstruerad kategorisering av kön. Vårt arbete inom området feminism genomsyras även av att utmana den dominanta västerländska feminismen som är rotad i koloniala maktförhållanden.
Vi lever också i en postkolonial värld. Det innebär att rasistiskatankemönster och strukturer är en integrerad del av samhällen världen över, vilket påverkar vår vardag. Som exempel på detta råder det än idag en vithetsnorm som skapar ojämlika förutsättningar och förhållanden för människor baserat på socialt konstruerade idéer om ras och etnicitet.
Det handlar till exempel om att attityder som har en rasistiskt utgångspunkt reproduceras, utan att vi direkt förstår dem som rasistiska. Detta ligger till grund för det vi benämner som rasmaktsordningen. Rasmaktsordningen är ett våldsuttryck som PeaceWorks arbetar med att både synliggöra och motarbeta.
.
Att vi lever i en postkolonial värld innebär även (utöver att rasistiska, patriarkala och koloniala föreställningar fortgår) att maktförhållanden i relationen mellan det globala syd* och det globala nord* reproducerar en orättvis distribution av resurser som fortsätter bygga på exploatering och plundring av före detta kolonialiserade länder.
PeaceWorks tar aktivt ställning mot dessa aktioner som fortsätter exploateringen av det globala syd. Det innebär att vi har en kritisk hållning till bistånd, internationellt volontärande och traditionell utvecklingsarbete där “utvecklade länder” förväntas lära“ utvecklingsländer” hur de skautvecklas.