PeaceWorks

Vad hände med freden? Vad hände med den konstnärliga friheten?

Vill du engagera dig i en plattform med allierade för fred i Colombia? Granska och engagera dig i maktstrukturer, hur det kopplas till konst och kreativitet?

Gå med i Unga Fredskreatörer/Unga Fredsgruppen för Colombia. Vi är en grupp som engagerar oss inom projektet “Vad hände med freden”. Inga förkunskaper krävs utan vi är öppna för att som är nyfikna och intresserade av att lära sig mer. Gruppen samordnas av projektledaren, men det finns mycket möjligheter inom gruppen att ta egna initiativ utifrån egna intressen och egna erfarenheter. 

Under hösten kommer bland annat följande aktiviteter ordnas av projektledaren: 

  • Events med aktivister från våra partners i Colombia som besöker Sverige i november. 
  • Workshops och diskussionsforum om situationen i Colombia.
  • Workshops om kreativt skrivande, och konstnärliga processer, samt om kopplingen till Colombia. 
  • Skriva debattartiklar och gemensamt skapa kreativt material om konst, kreativitet, fred och maktstrukturer. 

Skicka in en intresseanmälan och en kort motivering om varför du vill vara med i gruppen, vi har ett begränsat antal deltagare som kan vara med. 

Konst, rätten att uttrycka sig och släppa loss sin kreativitet, är en rättighet.

Det är en av hörnstenarna inom yttrandefriheten och det är något som vi alla borde värna om. Tyvärr är möjligheten att praktisera denna rättighet mer av ett privilegium i en internationell kontext.

Bara år 2021 mördades 39 konstnärer världen över i samband med utövandet av sin passion och det är bara toppen av skalan då fallen av olika sorters kränkningar mot den konstnärliga friheten år 2021 beräknas vara minst 1251 uppdelat i 103 länder världen över.

Den konst som drabbas av dessa sanktioner är oftast konst som talar för frågor som rör de svagaste i respektive samhälle: kvinnor, HBTQIA, ekonomiskt exkluderade grupper och etniska minoriteter.

Anledningen till att just konstnärer inom dessa

grupper blir måltavlor är just för att de riskerar att bli språkrör för dessa grupper och på så vis föra fram deras klagomål i syfte att få fram en förändring som kan störa status quo. Det saknas det stöd från omvärlden som behövs för att förhindra övergreppen mot dem.  

Vårt syfte med det här projektet är därför att erbjuda er chansen att hjälpa och samarbeta med dessa människor, och därmed delta i deras kamp.

Genom att göra detta bidrar ni till att göra det svårare för dessa röster att tystas och ignoreras. Ni blir även erbjudna en ny plattform till att få era egna röster hörda, att få använda er kreativitet till att bidra till skillnad på ett nytt sätt på ställen som är i stort behov av er, och att få samarbeta med och knyta band med andra likasinnade som kommer att finnas kvar långt efter att ert deltagande i detta projekt är över. 

sv_SESV