Våra kurser
Har finns några exempel av våra kurser:
Under det blå täcket är en utbildning med fokus på normer om maskulinitet. Deltagarna får kunskap hur män och manlighet premieras i många delar av samhället, men också hur machokulturen bidrar till att killar löper större risk att utsätta eller utsättas för våld, få sämre sociala relationer och sämre hälsa.
I utbildningen ifrågasätts, reflekteras och kritiskt granskas maskulinitetsnormer och machokulturen i samhället. Utbildningen fokuserar också på hur en kan minska sin reproduktion av negativa maskulinitetsnormer.
Utbildningens innehåll
I vår utbildning ingår material med övningar och tips. Våra tillhörande workshops är utvecklade utifrån fem temaområden inom maskulinitetsnormer som är genomgående för projektet. Vår utbildning ges antingen som hel- eller halvdag:
- Makt & möjligheter
- Hälsa & känslor
- Kärlek & sex
- Sexualitet & identitet
- Våld
PeaceWorks utbildning om maskulinitetsnormer är sprunget ur vårt jämställdhetsprojekt Under det blå täcket.
Vill du ha mer information?
Skriv till: info@peaceworks.se
Är fred mer än paus mellan krig och vad krävs egentligen för att uppnå fred? Vår fredsworkshop tar upp diskussionen om detta begrepp och problematiserar det utifrån olika perspektiv av våld.
Utbildningens innehåll
- Olika perspektiv på fred
- Direkt, kulturellt och strukturellt våld.
- Aktivt fredsbyggande
- Övning: Tolerans
Fred betyder olika saker i olika samhällen och kulturer, och för olika människor. I denna workshop diskuterar vi fredsbegreppet ur olika perspektiv och relaterar frågan om vad fred innebär till en diskussion om olika dimensioner av våld och makt och hur du kan bli en fredsaktör i din vardag.
För mer information skriv till: info@peaceworks.se
Är fred mer än paus mellan krig och vad krävs egentligen för att uppnå fred? Vår fredsworkshop tar upp diskussionen om detta begrepp och problematiserar det utifrån olika perspektiv av våld.
Utbildningens innehåll
- Olika perspektiv på fred
- Direkt, kulturellt och strukturellt våld.
- Aktivt fredsbyggande
- Övning: Tolerans
Fred betyder olika saker i olika samhällen och kulturer, och för olika människor. I denna workshop diskuterar vi fredsbegreppet ur olika perspektiv och relaterar frågan om vad fred innebär till en diskussion om olika dimensioner av våld och makt och hur du kan bli en fredsaktör i din vardag.
För mer information skriv till: info@peaceworks.se
Att skapa långsiktig och hållbar förändring på lokal nivå kan göra stor skillnad för den stora samhällsförändringen.
Genom endagsutbildningen “Starta förening” får unga verktyg för att engagera sig och organisera sig lokalt vilket leder till ett stärkt civilsamhälle där unga ges utrymme att göra sin röst hörd. Deltagarna får lära sig om de olika delarna i en ideell förening och prova på att starta sin alldeles egna.
Innehåll i utbildningen
- Makt & normer
- Grupprocesser & ledarskap
- Byggstenarna i en ideell förening
- Roller & ansvar
- Praktisk övning av att starta förening
- Hur ni tar engagemanget vidare
Starta förening ingår i metodmaterialet och konceptet Driv. -så startar du förening och driver projekt som togs fram med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor under 2008. Syftet var att skapa engagemang bland unga och ge dem praktiska verktyg för att ta sitt engagemang vidare till något konkret. 2011 skapades, med grund i metodmaterialet Driv., det antirasistiska projektet Sprid!, ett samarbete mellan 27 ungdomsorganisationer som blev det största organisationssamarbetet mot rasism i Sverige.
Vill du ha mer information?
Skriv till: info@peaceworks.se
Vår utbildning i globala maktstrukturer fokuserar på hur olika förtryckande strukturer förhindrar en rättvis värld. Vi diskuterar hur dessa hinder fungerar men också hur organisationer, sociala rörelser och människor kan motverka dessa strukturer, samarbeta internationellt på ett solidariskt sätt och därmed verka för en rättvisare värld!
Innehåll i utbildningen
- Globala maktstrukturer (rasism, patriarkala strukturer, ekonomisk orättvisa)
- Internationell solidaritet i praktiken (konkreta exempel från PeaceWorks verksamhet)
- Röster från det globala syd (berättelser och exempel på förändringsarbete i praktiken)
Med denna utbildning ger vi dig en både teoretiska kunskaper om förtryckande strukturer men också praktiska verktyg och vägar framåt för att bryta ner dem. Vi tar på så sätt ner stora fenomen till en gräsrotsnivå och blandar interaktiva övningar med egna berättelser från människorättskämpar i syd. Med denna utbildning ger vi dig kunskapen och verktygen för att förändra både lokalt och globalt!
Vill du ha mer information?
Skriv till: info@peaceworks.se
Min Skola är vårt antirasistiska projekt som arbetar med att lyfta normkritik som en naturlig del av skolan. Syftet med projektet är att stärka skolor i deras redan existerande värdegrundsarbete, minska våldsuttryck och trakasserier samt öka elevernas känsla av trygghet. Under hösten 2017 och våren 2018 har vi vidareutvecklat idéerna om en antirasistisk skola från PeaceWorks tidigare projekt Låt Stå, och har i samarbete med tre pilotskolor åldersanpassat materialet och metoderna till årskurs 4 – 9.
Genom det framtagna metodmaterialet får både pedagoger och elever effektiva verktyg till att kunna motverka rasismens olika uttryck såväl som att själva kunna uppnå positiva attitydförändringar. En grundläggande tanke i materialet är att skapa ett inkluderande och positivt klimat i klassrummet. Alla är vi en del av problemet och därmed kan vi också lösa det tillsammans. Materialet lägger därför fokus på hur en kan prata om och konstruktivt bemöta rasism. Metodmaterialet är direkt kopplat till läroplanen som förankrar antirasismen i de nationella kunskapsmålen, och hjälper på så vis pedagoger att på olika sätt lyfta antirasism i undervisningen. Projektet “Min Skola – ett antirasistiskt verktyg” skänker både kunskap och kompetens att aktivt kunna arbeta med skolans likabehandlingsplan ur ett medvetet antirasistiskt perspektiv – och på så vis skapa förändring i skolvardagen.
Hel- eller halvdagsutbildning?
Våra hel- eller halvdagsutbildning har liknande upplägg men det skiljer sig ändå åt på flera plan. Under en halvdagsutbildning får ni grundläggande kunskap inom normkritik och antirasism. Vi presenterar metodbokens delar och ger en introduktion till de praktiska verktyg som kan användas i det fortsatta arbetet med eleverna. Under en heldagsutbildning får ni en djupare och mer grundlig genomgång av normkritik och antirasismens olika delar. Teori varvas med övingar från metodboken för att ge praktisk erfarenhet till de verktyg som senare kan användas i klassrummet.
Mer information: info@peaceworks.se
Våra antirasistiska utbildningar ger dig grunden för att arbeta kvalitativt och långsiktigt mot rasism och diskriminering. Utbildningen fokuserar på dialog och diskussion deltagarna emellan och blandar teoretiska med praktiska moment. Deltagarna får kunskap om rasismens mekanismer och hur det segregerade Sverige ser ut, men också ökad medvetenhet kring normer och egna förhållningssätt. Stor vikt läggs vid kommunikationsstrategi, hur talar vi om rasism? Utbildningen leds av professionella processledare och finns som hel- eller halvdagsutbildning.
Innehåll i utbildningen
- Vad är rasism?
- Rasismens historia
- Dagens segregerade Sverige
- Normkritik
- Intersektionalitet
- Kommunikationsstrategi (Hur talar vi om rasism?)
PeaceWorks antirasistiska utbildningar tar sin utgångspunkt i vår syn på fredsarbete. Rasism är ett strukturellt problem som kopplar ihop lokala och globala processer. Utbildningen baseras på forskning inom fältet kritiska ras- och vithetsstudier och ger nya perspektiv på dagens Sverige. Vad är den svenska självbilden och hur kan vi se på svensk antirasism? Utbildningen lägger också stor vikt på normkritik, att jobba med rasism handlar mycket om att syna sin egen position och fundera kring egna förhållningssätt.
Vi har redan framtagna utbildningar om 2 timmar, halvdag och heldag. Vi skräddarsyr även utbildningar efter behov.
PeaceWorks antirastiska utbildningar är inspirerade av projektet Låt Stå – Antirasism på schemat. Projektet startade 2013 och är en nyskapande metod för högstadie- och gymnasieskolor som på ett seriöst och långsiktigt sätt vill arbeta mot rasism och diskriminering. Metoden tar sin utgångspunkt i skolans styrdokument med fokus på likabehandling och är baserad på den senaste forskningen. Låt Stå är framtaget i samarbete med Mångkulturellt centrum, med stöd från Arvsfonden och MUCF.
För mer information Skriv till: info@peaceworks.se
Vår projektledarutbildning DRIV ger kunskap för att ifrågasätta de normer som ger upphov till diskriminerande gruppindelningar och samtidigt praktisk kunskap i hur man kan göra något åt detta. Utbildningen ger konkreta metoder och verktyg att driva ett projekt framåt och stärker deltagarna i sitt samhällsengagemang. Oavsett om ni tillhör en förening, organisation, skola, kommun eller arbetsplats så tar PeaceWorks projektledarutbildning er ett steg närmare era mål. Utbildningen finns som en- eller tvådagarsutbildning och kräver inga förkunskaper.
PeaceWorks anordnar DRIV-kurser två gånger per år. Kolla in Kalendariet för att se när vi erbjuder nästa kurs hos oss!
Utbildningens innehåll
- Normkritik och makt
- Samarbete och konflikt
- Grupprocesser och ledarskap
- Idégenerering
- Vision- och målformulering
- Projektplanering – tidsplan, riskanalys och ansvarsfördelning
- Budgetplanering
- Genomförande och utvärdering
- Omvärldsanalys och engagemangsburet arbete
Med normkritiska glasögon i vårt projektplanerande kan vi skapa långsiktig förändring. Därför grundar sig projektledarutbildningen på diskussioner om normer, makt och engagemang. Genom en metodik baserad på erfarenhetslärande är deltagarna aktiva genom hela utbildningen, får prova på saker själva, diskutera, vända på begrepp och öva på att samarbeta. Allt för att de ska känna att det går att skapa förändring, lära genom att göra och inse att det inte behöver vara så svårt som de först kanske trott.
Projektledareutbildningen ingår i metodmaterialet och konceptet Driv. -så startar du förening och driver projekt som togs fram med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor under 2008. Syftet var att skapa engagemang bland unga och ge dem praktiska verktyg för att ta sitt engagemang vidare till något konkret. 2011 skapades, med grund i metodmaterialet Driv., det antirasistiska projektet Sprid!, ett samarbete mellan 27 ungdomsorganisationer som blev det största organisationssamarbetet mot rasism i Sverige.
För mer information skriv till: info@peaceworks.se