PeaceWorks

Menu

Var med och stötta organisationen WEL i deras arbete för kvinnor och flickors rättigheter

 

Om projektet

Vi söker två praktikanter per termin, och en sommarpraktikant som kommer att vara en del av vår partnerorganisation Women’s Empowerment Link (WEL) med huvudkontor i Nairobi, Kenya. Organisationen grundades 2008 och har sedan dess arbetat med att stärka kvinnors maktposition i samhället. Sök till praktik på WEL via Sommarprogrammet eller Fem månader i fält. 

Genom detta praktikprogram får du möjlighet att delta i WELs arbete där de agerar inom tre temaområden med respektive program som de bedrivit sedan 2015: öka antalet politiskt aktiva bland flickor och kvinnor, förebygga sexuellt och könsbaserat våld gentemot kvinnor och flickor, samt bidra till att unga kvinnor lever hållbara liv med hållbara försörjningsmöjligheter.

Genom att fokusera på kvinnor och flickors mänskliga och sociala rättigheter, är WELs mål att främja deras sociala, politiska och ekonomiska makt i samhället.

Uppgifter och kompetens

Den ena praktikplatsen innefattar att arbeta med media och kommunikation, varpå praktikanten kommer få möjlighet att ta del av organisationens alla program. Din huvudsakliga uppgift kommer bli att hjälpa WEL med dokumentation och därefter kommunikation angående deras arbete gentemot allmänheten. Detta kommer att ske huvudsakligen via sociala medier så som Facebook, Instagram, Twitter etc.

Därför söker vi dig som:
– Är i slutskedet av din utbildning och brinner för frågor kring global rättvisa med särskild fokus på kvinnors rättigheter.
– Har utökad datakunskap som gör det möjligt för dig att införa ändringar på/skapa en hemsida eller designa webbplatser/arbetsmaterial som används av organisationen
– Har en mycket god förmåga att på ett tydlig och lättillgängligt sätt förmedla information till andra människor
– Har mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift
– Har en hög social kompetens
– Är lyhörd och kan följa instruktioner
– Är driven och vågar att ta egna initiativ

Det är meriterande om du:
– Kan swahili på minst kommunikativ nivå.

Den andra praktikplatsen innefattar arbete med programsupport och administration, varpå du framförallt kommer stötta ett av organisationens tre program även om du får möjlighet att dessutom lära dig om de andra programmen WEL driver. Vilket program du fokuserar på beror på organisationens behov såväl som ditt eget intresseområde. Dina uppgifter kommer huvudsakligen att bestå av att stödja organisationen i deras dagliga arbete genom exempelvis organisering av/rapportering från olika aktiviteter, evenemang och/eller workshops. Du kommer också att vara med och stödja lokala samhällen/lokala samarbetspartner i deras arbete mot orättvisor som de identifierar.

Därför söker vi dig som:
– Är intresserad av frågor kring global rättvisa med särskild fokus på kvinnors rättigheter.
– Är flexibel och lyhörd, samt har lätt att anpassa dig till nya miljöer och arbetssätt/-metoder.
– Har en hög social kompetens och lätt att arbeta i team.
– Har goda kunskaper i engelska.
– Är driven och vågar att ta egna initiativ.

Det är meriterande om du:
– Kan swahili på minst kommunikativ nivå.
– Har utökad datakunskap som gör det möjligt för dig att införa ändringar på/skapa en hemsida eller designa webbplatser/arbetsmaterial som används av organisationen.

Plats

Organisationen har två kontor i Kenya, ett i Nakuru och ett i Nairobi. Som praktikant kommer du bli placerad utifrån dina egna preferenser och även ifall kontoret kommer vara din fasta arbetsplats kommer du även få chansen att delta i aktiviteter utanför kontorsplatsen.

Nakuru är den fjärde största staden i Kenya och ligger nordväst om Nairobi. Staden är rik på jordbruksområden med flera attraktioner inom nära avstånd. Bland annat finns Lake Nakuru Nationalpark nära kontoret.
Nairobi är Kenyas huvudstad. Även här är kontoret beläget nära stadens nationalpark, varpå aktiviteter finns på nära avstånd.

Boende och mat

Du kommer bo tillsammans med en annan praktikant, i en lägenhet som ligger 30 minuter från WELs kontor. Frukost kommer erbjudas och det kommer även finnas kök tillgängligt för att laga egen mat.

Fritid
Du har vanligtvis helgerna lediga och kan då passa på att se mer av området du är i! Oftast är man som praktikant också ledig på nationella helgdagar. Det finns även möjligheter att resa runt i landet innan eller efter ditt praktikprogram. Då meddelar du bara PeaceWorks så att vi kan förlänga din försäkring.

När?
PeaceWorks praktikprogram består av två moment.
Det första innefattar en obligatorisk utbildning på nio dagar bestående av bland annat kurser i globala maktstrukturer, projektledning samt en förberedelsekurs inför utlandspraktiken. Vi diskuterar även saker som förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på praktikprogram ser ut.
Det andra momentet är din utlandspraktik som består av fem månaders arbete hos en av våra partnerorganisationer, i detta fall hos WEL.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter ditt praktikprogram.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du ordnar med själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.