PeaceWorks

Sverige avstod från att rösta om ett omedelbart eldupphör i Gaza i FN:s generalförsamling i fredags. 120 länder röstade för eldupphöret medan Sverige och 44 andra länder la ner sin röst. Dödssiffran i Gaza har nu stigit till över 8000, varav en stor andel är barn. Ytterligare upptrappning av det militära våldet har skett de två senaste dagarna. 

Samtidigt som detta sker har bosättares våld i Västbanken ökat och illegala bosättningar sker i högre utsträckning. Detta i brist på internationell närvaro och rapportering om den illegala ockupationen.

Argumentet bakom att Sverige lade ner sin röst var att resolutionen inte lägger tillräckligt stor kraft på att fördöma Hamas och inte hänvisar till Israels “rätt att försvara sig”. Att skydda civila liv från bomber och död räckte tydligen inte. Sveriges påstådda neutralitet ska därför  inte tolkas som något annat än ett aktivt ställningstagande i frågan om hur många fler Palestinier som ska dödas. Utrikesminister Tobias Billström har även kallat Israels invasion för ”proportionerligt”- en tydlig legitimering av fortsatt folkmord och ockupation. Det står klart att Sveriges regering har valt sida. Men vi tystnar inte!

PeaceWorks kräver ett omedelbart eldupphör samt att humanitär hjälp släpps in i Gaza. Vi uppmanar även till fortsatt kritisk granskning av nyhetsrapportering kring Gaza och Palestina.

en_GBEN