Podcast
Lyssna ”Kreativ ungdom för fred”

Lyssna ”Kreativ ungdom för fred”

“Syftet är att skapa en plattform, som tillåter unga att berätta sina egna historier och att ta upp teman som hegemonisk media inte tar upp (…)” säger Julián Bautista när vi intervjuar honom inför vårt kommande poddavsnitt Kreativ Ungdom för Fred.

Julián är grundare och medarbetare på Fundación La Otra Juventud, en av PeaceWorks samarbetsorganisationer i Colombia. La Otra Juventud erbjuder colombianska ungdomar utbildningsprogram inom media och journalistik och vi har kommit till deras kontor för att ta reda på mer om hur verksamheten stöttar ungdomar genom alternativ media. Julián beskriver bland annat projektet Teusaradio, som vill lyfta fram ungas berättelser och perspektiv på saker som pågår i området där vi befinner oss, Teusaquillo i Bogotá.

Vi träffar även Natalia Londoño, medarbetare på PeaceWorks Colombia och en av de som leder projektet CréaLas. Vi får lära oss mer om hur colombianska ungdomar använder kultur och kreativa verktyg för att skapa fred. Genom en rundtur i Bogotá, visar Natalia graffiti och muralmålningar där personer uttrycker orättvisor och förhoppningar genom sin konst. Hon beskriver även hur konstnärliga uttryck så som teater, musik och fotografi kan fungera som verktyg för att skapa trygga sammanhang för att utveckla kunskaper och nya erfarenheter. Genom konstnärliga uttryck och verktyg skapar ungdomarna också en slags gemenskap som kan verka som ett motstånd för tvångsrekrytering av väpnade grupper i det colombianska samhället.

För mer information om hur PeaceWorks och dess partnerorganisationer arbetar i Colombia, och hur du kan vara med och bidra, lyssna på vårt poddavsnitt Kreativ Ungdom för Fred! I avsnittet pratar vi även om PeaceWorks verksamhet och berättar vad vi som praktikanter under hösten 2022 fått vara med om.

 

 

 

Andrés Rodríguez, Leila Karic, Vera Luterkort och Natalia Londño i el Centro Hístorico, Bogotá 

 

Bild och text: Vera Luterkort och Leila Karic

sv_SESV_SE