Föreningsnätverk
”Vi startade Teater Agrell för att fortsätta göra normkritisk teater”

”Vi startade Teater Agrell för att fortsätta göra normkritisk teater”

Teater Agrell är en av våra fantastiska föreningar anslutna till PeaceWorks. De delar med sig av sina erfarenheter!

- Vad motiverade er för att organisera och starta upp föreningen Teater Agrell?

Teater Agrell

Vi träffades på Universitetet på en kurs som heter Teater Studier, där hade vi ett projekt där vi skulle sätta upp en föreställning. 

I vår grupp ville vi utforska vad en ”Queer värld skulle kunna vara” och skapade en föreställning som hette Lyckoland. Vi samarbetade väldigt bra och ville fortsätta efter studierna. 

Då startade vi Teater Agrell för att fortsätta göra normkritisk teater. Agrell är ett efternamn på en kvinnlig dramatiker från 1800-talet som var väldigt känd för sina verk som spelades på dramaten i Stockholm. Vi vill sprida hennes namn för att ta tillbaka henne till historien lika självklart som att andra manliga författare, från den tiden, ligger på var och varannans läpp.

- Hur ser ni på er roll som teatergrupp i dagens samhälle men även inom teater?

Vi skriver teater för unga vuxna, som är igenkänningsbar, rolig och allvarlig. Vi vill ta upp ämnen som oftast sopas under mattan, eller tas upp en gång om året på Pride eller kvinnodagen. Vi vill skava, skapa debatt men också skapa ett tryggt rum att få vara i och se konst som sällan visas på de större teatrarna. Teater Agrell

- Vad har Teater Agrell för projekt i år?

Teater Agrell

Vi har två projekt i år, i juni ska vi ha berättarcafé i Göteborg under West Pride, tanken är att ha en öppen scen där personer med hbtqia+ personer kan dela en personlig berättelse, läsa upp en text som inspirerat dem och åhörarna, får känna gemenskap och ökad kunskap. Det andra projektet kommer vara i höst och det är lite hemligt än så länge men det har med mänskliga rättigheter och scenkonst att göra. Mer information kommer inom kort!

 

- Vad skulle ni vilja säga till andra föreningar om att vara en del av vårt föreningsnätverk?

Gör det! Ni kan få stöd och hjälp med så mycket. Er föreningskunskap växer och det finns massvis med roligt ni kan genom PeaceWorks! Tex. workshops och teaterfestivaler utomlands och sedan kan ni även få hjälp med ert föreningsarbete. Det är toppen!

Ultra Art 2022

Läs mer:

sv_SESV_SE